Mājās gatavoti ābolu zefīri Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Linda Tellgrena
Vērtējums:

Zefīru gatavošana iesācējam var likties «Morzes ābece» – tomēr iedrošinot varu teikt, ka tā vietā, lai baidītos, noteikti vajag pamēģināt! Šie ābolu zefīri ir ar izteiktāku augļu garšu nekā veikalā nopērkamie un to struktūra ir ļoti gaisīga un patīkama.

Nepieciešams:

  • 250 grami ceptu ābolu «mīkstuma» (nepieciešamā daudzuma sagatavošanai vajag līdz pat 1 kg veselu ābolu),
  • 250 grami cukura,
  • 1 «lielā izmēra» olas baltums,
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.

Sīrupam:

  • 475 grami cukura,
  • 160 grami ūdens,
  • 10 grami agara (nopērkams lielveikalos un specializētajos garšvielu veikalos blakus želatīnam – gan pulverveida konsistences, gan mazu pārsliņu formā).

 

Gatavošana:

1

Agaru iemērc 60 gramos silta ūdens un noliek malā.

2

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādu temperatūrai. Ābolus pārgriež uz pusēm un izņem serdes. Cep krāsnī, kamēr kļūst ļoti mīksti. Ar karoti izņem mīkstumu (mizas neizmanto), liek bļodā un nosver (jābūt 250 gramiem ābolu masas). Sablenderē ar blenderi vai izberž cauri sietam, lai iegūtu pilnīgi viendabīgu masu. Vēl karstiem āboliem pievieno cukuru un vaniļas cukuru un noliek vēsā vietā atdzist.

3

Agaru ar ūdeni lej bļodā, pievieno atlikušos 100 gramus ūdens un 475 gramus cukura. Masu uzvāra un maisot turpina vārīt uz vidējas liesmas vēl apmēram 3–10 minūtes, līdz masa sasniedz 110 grādu temperatūru (pulverveida agara izmantošanas gadījumā vāra 3–5 minūtes, bet ja izmanto pārslveida agaru, tad jāvāra 10–12 minūtes). Noliek malā, lai nedaudz atdziest.

4

Atdzisušo ābolu masu liek liela izmēra bļodā, pievieno pusi no olas baltuma un sāk kult ātrākajā režīmā. Vislabāk būtu izmantot virtuves kombainu, bet var iztikt arī ar mikseri. Masa kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pievieno otru baltuma pusi un turpina kult (līdz pat 10 minūtēm, atkarīgs no miksera jaudas). Masa būs kļuvusi pavisam gaiša un jau stingrāka.

5

Lēnām un pēc iespējas pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, sāk sīrupa pievienošanu. Sīrupam jābūt siltam, bet ne karstam. Kad sīrups pievienots, kulšana jāturpina, kamēr masa sāk atgādināt bezē masu pirms cepšanas – spīdīgu, salīdzinoši stingru un gaisīgu.

6

Ar konditorejas tūru uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, spiež zefīrus apaļā formā. Zefīru skaits būs atkarīgs no to lieluma – mazāki sanāks 50–60 gabali, lielāki – aptuveni 35–40 gabali. Atstāj siltā istabā vienu diennakti «apkalst» – šajā laikā zefīri apžūs un tiem izveidosies mīksta «garoziņa». Pirms pasniegšanas apkaisa ar pūdercukuru. Ja vēlas, var salikt divus zefīrus kopā ar apakšpusēm – nekāds pildījums nav nepieciešams, jo zefīru apakšiņas ir lipīgas.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Deserti, Kūkas bez cepšanas, Cepumi, Konfektes, eklēri, vafeles

Tiramisu

Nepieciešams: 600 g krēmsiera, 400 g dāmu...

Maršmelovi

Maršmelovi I Nepieciešams: 3 olu baltumi, šķipsna...