pāris pilieni esences – rūgto mandeļu, vaniļas, citronu, apelsīnu u.c.,
250 g mandeļu,
250 g cukura (vai 200 g cukura un 50 g medus),
apmēram 50 ml šķidruma – noder ūdens, rožūdens, alkoholisks dzēriens («Maraschino» liķieris, grapa – itāliešu vīnogu degvīns, brendijs), glikozes vai invertcukura sīrups.
Gatavošana:
Ja izmanto nelobītas mandeles, vispirms tās aplej ar karstu ūdeni. Pēc apmēram 10 minūtēm noberž mizu, vai nu mandeles apbužinot ar dvieli, vai arī viegli saspiežot starp pirkstiem. Nosusina un atdzesē.
Virtuves kombainā vai kafijas dzirnaviņās mandeles sasmalcina. Malšanu veic 2–3 reizes. Pirmajā reizē mandeles sasmalcina līdz vidēji rupjai konsistencei. Pēc tam mandelēm pievieno pāris ēdamkarotes pūdercukura un pirms malšanas uz pāris minūtēm ievieto ledusskapī (novērsīs to sasilšanu un mandeļu eļļas izdalīšanos). Malšanu veic, līdz iegūta vajadzīgā maluma pakāpe – mandeļu pastai der nedaudz rupjāka masa, bet marcipānam tā nepieciešama smalkāka, pulverveida.
Katliņā ielej ūdeni, pievieno cukuru un vāra uz mērenas uguns, līdz cukura lāses sāk kļūt staipīgas un lipīgas (116°C).
Trauku noņem no uguns un pievieno iepriekš sasmalcinātās mandeles un aromātvielas. Visu kārtīgi izmaisa (var likt arī atpakaļ uz uguns un, visu nepārtraukti maisot, vārīt uz zemas uguns liesmas, līdz masa sabiezē un atdalās no trauka pamatnes).
Iegūto masu izklāj uz aukstasmarmora vai nedaudz saslapinātas galda virsmas un ļauj tai 30–40 minūtes atdzist. Pēc tam ar rokām sastrādā viendabīgā masā (ja nepieciešams, papildus pievieno šķidrumu vai pūdercukuru, kā arī pārtikas krāsvielas – kā dabīgu krāsvielu brūnas krāsas iegūšanai var izmantot kakao, dzeltenas – kurkumu vai safrānu, zaļas – spinātu sulu, rozā vai sarkanas – Alkermes liķieri u.c.).
Iegūto masu ietin pārtikas plēvē un slēgtā traukā uzglabā pēc vajadzības – ledusskapī apmēram 1 mēnesi vai saldētavā 3 mēnešus.