Tas ir tipisks manas bērnības saldais ēdiens, kas parasti tika gatavots pēc sekmīgas ogu lasīšanas mežā vai brīdī, kad tās svaigas vairs nevarēja tik daudz apēst. Šo ēdienu es gan taisu tikai no meža mellenēm, tāpēc man grūti teikt, kāds rezultāts būtu no dārza mellenēm, taču domāju, ka varētu sanākt tikpat labi.
Nepieciešams
Ķīselim:
Klimpām:
Iesākumā gatavo ķīseli. Katlā ieber ogas, pievieno ūdeni, cukuru un vāra, kamēr tas sāk burbuļot. Tad nogriež uguni uz mazu liesmu un maisot pievieno remdenā ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti. Vāra, kamēr ķīselis «uzmet burbuli», pavāra pāris minūtes un ņem nost no uguns. Liek dzesēties.
Biezpienu klimpām liek bļodā, pievieno olas, miltus, cukuru un vaniļas cukuru. Visu izmaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Katlā uzvāra ūdeni. Biezpiena klimpu masu ar nelielu karoti liek verdošā ūdenī pa porcijām (apmēram pa 10 gabalus vienā reizē). Iesākumā pamēģina likt vienu, ja klimpa neturas kopā un jūk ārā, tad biezpiena masai pievieno vēl nedaudz miltu. Kad klimpas uzpeld, tās ar putu karoti ņem ārā un liek caurdurī, lai notek liekais šķidrums. Tādā veidā izvāra visas klimpas.
Ķīseli pasniedz pilnībā atdzesētu, iekšā liekot gatavas, atdzesētas klimpas.