Melnā meža ķiršu torte Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Iveta Bruno, https://mysicily.wordpress.com/
Vērtējums:

Vai nav vilinošs nosaukums? Izrādās, ka tas – «Melnā meža torte» (Torta Foresta nera) jeb «Švarcvaldes ķiršu torte» – cēlies par godu Švarcvaldei, reģionam Vācijas dienvidrietumos, kurš pazīstams ar saviem kalniem un īpaši tumšajiem mežiem un kura teritorijā tiek gatavots slavenais ķiršu brendijs «Kirschwasser». Tortes galvenās sastāvdaļas ir šokolādes biskvīts, ķiršu brendijs, veseli amarena ķirši (amarena ķirši aug vairākos reģionos Itālijā, tie ir nelieli un ļoti tumši – latviski varētu arī teikt «melnie ķirši») un putukrējums. Mūsdienās tā ir iemantojusi popularitāti visā pasaulē. Ideāla dzimšanas dienas torte pieaugušajiem un bērniem (šajā gadījumā bez brendija).

 

Nepieciešams:

cepamais trauks ar diametru 24 cm.

Šokolādes biskvītam:

  • 1 paciņa vanilīna vai pāris piles vaniļas esences,
  • 750–800 ml saldā krējuma,
  • 500 g amarena ķiršu sīrupā,
  • šķipsniņa sāls.
  • 1 paciņa vanilīna vai pāris piles vaniļas esences,
  • 70 g rūgtā kakao vai melnās šokolādes,
  • 90 g miltu,
  • 6 olas,
  • 90 g kartupeļu cietes,
  • 150 g cukura,
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera (pēc vēlēšanās),
  • Pildījumam un dekorēšanai:
  • 6 ēdamkarotes ķiršu brendija «Kirschwasser» (pēc vēlēšanās),
  • 3–4 ēdamkarotes pūdercukura,
  • 100 g skaidiņās sarīvētas melnās šokolādes.

Gatavošana:

1

Ūdens peldē izkausē šokolādi. Pagatavo biskvīta masu, olu dzeltenumus saputojot ar cukuru un vanilīnu, līdz masa dubultojas, kļūst gaiša un gaisīga. Pieliek izkausēto šokolādi, izsijātus miltus, kartupeļu cieti un cepamo pulveri. Olu baltumus sakuļ ar šķipsniņu sāls stingrās putās un vieglām un gaisīgām kustībām iecilā olu dzeltenumu masā.

2

Cepamo trauku un tā sānu malas iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem. Lej tajā biskvīta masu un nolīdzina.

3

Liek cepties iepriekš līdz 180°C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 35–40 minūtes. Uzmanību! – Pirmās 30 minūtes nevērt vaļā krāsns durtiņas, lai biskvīts nesaplaktu! Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti – tas ir gatavs, ja, vidū iedurot koka irbulīti, mīkla pie tā nepielīp.

4

Gatavam biskvītam ļauj atdzist izslēgtā cepeškrāsnī un, kad tas ir pilnībā atdzisis, izņem no formas. Vislabāk to gatavot iepriekšējā dienā.

5

Biskvītu sagriež 3 vienādās daļās.

6

Pagatavo biskvīta mitrināšanai nepieciešamo sīrupu – to nolej no amarena ķiršiem un, ja nepieciešams, atšķaida ar cukura sīrupu (uzvāra 1/4 daļu glāzes ūdens un izšķīdina tajā 1–2 ēdamkarotes cukura, tad pilnībā atdzesē). Pēc vēlēšanās pievieno ķiršu brendiju.

7

Saldo krējumu saputo ar pūdercukuru un vanilīnu.

8

Sāk veidot torti – biskvīta apakšējo kārtu uzliek uz trauka vai pamatnes, ar kuru tā vēlāk tiks pasniegta. Tortes pamatni samitrina ar amarena ķiršu sīrupu, noklāj ar veseliem vai uz pusēm pārgrieztiem amarena ķiršiem un vienmērīgi pārsmērē ar putukrējumu. Pa virsu liek nākamo biskvīta kārtu, kuru tieši tāpat samitrina, noklāj ar ķiršiem un putukrējumu. Samitrina trešo jeb pēdējo biskvīta kārtu un tad visu kūku, tas ir, tās virspusi un sānu malas, nosmērē ar putukrējumu, to nolīdzina. Liek uz pāris stundām nostāvēties ledusskapī.

9

Izņem no ledusskapja neilgu brīdi pirms pasniegšanas un dekorē ar saputotu saldo krējumu un veseliem amarena ķiršiem virspusē un tumšās šokolādes skaidiņām sānos.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi

Tiramisu

Nepieciešams: 600 g krēmsiera, 400 g dāmu...

Maršmelovi

Maršmelovi I Nepieciešams: 3 olu baltumi, šķipsna...