Poļu kūka «Karpati» Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Šī gardā un samērā vienkārši cepamā poļu kūka savu nosaukumu «Karpati» ieguvusi tāpēc, ka tā ir nelīdzena – nu gluži kā Karpatu kalnu atzars Polijā. Tai, protams, ir daudz dažādu variāciju. Lūk, viena no tām!

Nepieciešams:

Mīklai:

  • 140 g miltu,
  • 100 ml ūdens,
  • 100 ml piena,
  • 80 g sviesta,
  • 4 olas,
  • 15 g mandeļu pārslu,
  • šķipsna sāls.

Vārītajam krēmam:

  • 600 ml piena,
  • 150 g mīksta, istabas temperatūras sviesta,
  • 150 g cukura,
  • 100 g miltu,
  • 3 olu dzeltenumi,
  • 1 tējkarote vaniļas cukura.

Gatavošana:

1

Katlā lej ūdeni, pienu, pieliek sviestu, un apmaisot uzvāra. Verdošā šķidrumā iesijā miltus un, atstājot trauku turpat uz pavarda, enerģiski maisa, līdz iegūta viendabīga masa, kas vairs nelīp pie malām. Tad pārliek mīklu citā traukā un ļauj tai padzist (tik, lai iemaisot olas, tās nepārvērsos par omleti).

2

Padzisušajā mīklā pa vienai pēc kārtas iemaisa olas, līdz iegūta viendabīga masa. To sadala divās daļās.

3

Cepamo plāti ietauko un pārkaisa ar miltiem. Pa plāti izlīdzina vienu mīlas daļu, ievieto līdz 190 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 25–30 minūtes. Tāpat rīkojas ar otru mīklas daļu, tikai to pirms cepšanas pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Izceptajām plāksnēm ļauj atdzist.

4

2 glāzes piena maisot uzkarsē kopā ar cukuru. Atlikušo glāzi piena viegli sakuļ ar olu dzeltenumiem, vaniļas cukuru, miltiem – tā, lai nav kunkuļu. Kad piens uzkarsis, ātri iemaisa piena, olu un miltu maisījumu un, visu laiku maisot, lai nepiedeg, karsē uz mazas uguns, līdz masa sabiezē, tad noņem no pavarda un ļauj masai atdzist līdz istabas temperatūrai.

5

Mīkstu sviestu kuļ ar mikseri vijīgu un tad pa daļām ieputo sabiezējušo piena, olu un miltu masu. Vārītais krēms ir gatavs.

6

Kūku visērtāk ir kārtot formā ar augstām malām, malas labāk noklāt ar pārtikas plēvi. Liek apakšā kārtu bez mandeļu skaidiņām, tai virsū – visu krēmu, tad uzliek otru kārtu un viegli piespiež. Pirms pasniegšanas 2–3 stundas ievieto iestāvēties ledusskapī.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Svētki, Valentīndiena, Lieldienas, Līgo svētki, Ziemassvētki, Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi, Kārtojumi, pudiņi

Maršmelovi

Maršmelovi I Nepieciešams: 3 olu baltumi, šķipsna...