Reibinošie cidoniju dzērieni Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Alkoholiskos cidoniju dzērienus lieto kā aperitīvus, ar tiem labi garšo siers, kūpinātas gaļas izstrādājumi un augļi. Pirms pasniegšanas tos neatdzesē. Kaut arī šī tipa dzērienus nereti dēvē par «dāmu degvīniem», aizrauties ar tiem nav ieteicams, jo galva šķietami ilgi paliek skaidra, bet ar kājām – ar tām var iziet kā vecajam labajam Taizelim…

Cidoniju ratafija

Ratafija ir Itālijā, Francijā, Spānijā un vēl šur tur pazīstams dzēriens, ko gatavo no augļiem un ogām, tiem pievienojot ļoti stipru spirtu un cukuru. Uzskata, ka tā nosaukums cēlies no latīņu vārdiem «rata fiat», kas tāpat kā itāliešu «ratificato» un franču «ractifie» nozīmē «nolemts» jeb latviskā tulkojumā – «līkop». Senatnē Vidusjūras reģionā ar šī dzēriena glāzītes tukšošanu mēdza apstiprināt mutiski noslēgtu līgumu. Mūsdienās tas kalpo par aperitīvu. Kaut arī mājās gatavojot izmanto stipru spirtu, iznākumā dzēriens ir 35–40 grādus stiprs.

Nepieciešams:

1 kg notīrītu cidoniju,

250 g cukura,

0,5 l spirta (vēlams 90 grādus stipra).

Gatavošana:

  1. Cidonijām izgriež serdes ar sēklām, augļus sarīvē uz rīves, nosver, ievieto traukā un pārber ar cukuru, ņemot 250 g uz 1 kg augļu masas. Labi sakrata un uz 2 diennaktīm ievieto pagrabā, lai paradās sula (tās būs visai daudz).
  2. Pēc tam sulā iemet pāris krustnagliņu, šķipsniņu muskatrieksta un pielej spirtu. Cieši aizvāko un atstāj, lai 6 nedēļas iestāvas.
  3. Pēc tam dzērienu izfiltrē un salej pudelēs. Var lietot tūlīt, taču garšīgāk ir tad, ja pudeles vēl kādu laiku nostāv pagrabā.


Cidoniju uzlējums

Lai šim dzintara krāsas dzērienam būtu izcils aromāts, ir nepieciešami labi ienākušies, dzelteni un smaržīgi augļi.

Nepieciešams:

500 g notīrītu cidoniju,

800 ml degvīna,

150 g cukura.

Gatavošana:

  1. Cidonijas nomazgā, izgriež serdes ar sēklām, tad augļus sarīvē uz rīves vai sagriež salmiņos. Liek burkā un pieblietē, tad pārlej ar degvīnu, raugoties, lai tas pilnībā pārklātu augļus un tie nekur nenonāktu saskarē ar gaisu, jo tad sagrieztās cidonijas nomelnēs. Uzliek blīvu vāciņu un ļauj ievilkties 3 nedēļas.
  2. Pēc tam pievieno cukuru, aizvāko un atstāj vēl uz nedēļu. Katru dienu burku sakrata, lai cukurs pilnīgi izšķīstu.
  3. Visbeidzot dzērienu izfiltrē, pievieno pāris pilienus vaniļas esences un ceturtdaļtējkaroti citronskābes. Salej pudelēs, kuras vēsā vietā glabājas visai ilgi. No palikušajām izspaidām var izvārīt ievārījumu vai izmantot kā saldo pīrāgu pildījumu.


Cidoniju liķieris

Tas ir mājās viegli pagatavojams reibinošs dzēriens, kura tehnoloģija nedaudz atšķiras no uzlējuma darīšanas.

Nepieciešams:

1 l cidoniju novārījuma,

1 l degvīna,

1 kg cukura.

Gatavošana:

  1. Cidoniju augļus sasmalcina, pārlej ar ūdeni un uz mazas uguns vāra mīkstus. Tad šķidrumu caur sietu nokāš, nostādina.
  2. 1 litram cidoniju novārījuma pievieno 1 litru degvīna, 1 kg cukura, 5 krustnagliņas, gabaliņu kanēļa standziņas un citas piedevas pēc vēlēšanās, piemēram, muskatriekstu un apelsīnu miziņas, rēķinot 1 g uz vienu litru šķidruma.
  3. Dzērienu salej pa pudelēm, aizkorķē un vairākas nedēļas ļauj iestāvēties gaismā, pēc tam noteikti izfiltrē – šim mērķim noder kafijas filtri vai kāds cits piemērots filtrpapīrs.


Cidoniju čača

Tas ir dzēriens gruzīnu gaumē. Ja čačas nav, var izmantot kādu citu līdzīga stiprima degvīna izstrādājumu.

Nepieciešams:

0,5 kg notīrītu cidoniju,

800 ml čačas,

200 ml medus.

Gatavošana:

  1. Cidonijas nomazgā, izgriež serdes ar sēklām, tad augļus sarīvē uz rīves, ieliek stikla burkā un pārlej ar čaču. Blīvi aizvāko un uz 3 nedēļām atstāj gaismā iestāvēties.
  2. Pēc tam pievieno medu, aizvāko un atstāj iestāvēties vēl 1 nedēļu. Burku regulāri sakrata, lai medus pilnīgi izkūst.
  3. Izfiltrē, salej pa pudelēm, aizkorķē un novieto pagrabā.


Cidoniju sakē

Japānā ir dažādas receptes, lai pagatavotu no cidonijām alkoholiskus dzērienus. Viens no tiem ir karinšu (japāņi krūmcidonijas sauc par «karin») – cidoniju liķieris japāņu gaumē, kura pagatavošanai izmanto rīsu degvīnu sakē.

Nepieciešams:

1 kg notīrītu cidoniju,

1,8 l sakē,

300–500 g cukura.

Gatavošana:

  1. Cidoniju augļus sasmalcina, pārlej ar degvīnu, ieber cukuru. Trauku aizvāko un uz 6 mēnešiem novieto pagrabā.
  2. Pēc tam dzērienu filtrē un salej pudelēs.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Dzērieni, Alkoholiskie

Dzērveņu punšs

Ziemai viennozīmīgi piestāv dzērvenes, turklāt visdažādākos veidos...