Klasiku klasika – rupjmaizes kārtojums. Tipisks latviešu virtuves deserts, kas apvieno Latvijai tik tradicionālo rupjmaizi, kuru, kā redzams, var lietot arī desertu pagatavošanā. Ārkārtīgi vienkāršs, bet tajā pašā laikā gards deserts, ar kuru esmu cienājusi arī savus ārzemju viesus un visi kā viens to ir atzinīgi novērtējuši.
Nepieciešams:
Rupjmaizi sagriež nelielos gabalos, apgrauzdē cepeškrāsnī un pēc tam samaļ gaļas mašīnā vai sablenderē virtuves kombainā. Ja jums jau ir gatava rīvmaize, tad šis process vienkāršojas – atliek tikai rīvmaizi mazliet apgrauzdēt uz sausas pannas. Rupjmaizei pievieno kanēli un pūdercukuru. Visu samaisa.
Svaigas dzērvenes (ja nav jau gatava ievārījuma) sablenderē ar cukuru. Ja grib saldāku ievārījumu, pievieno vēl cukuru. Saldo krējumu saputo un, kad tas gandrīz gatavs, pievieno medu. Saputo stingrās putās.
Deserta trauciņos pirmo kārtu liek sablenderētās ogas, tad mazliet sasmalcinātās rupjmaizes (rupjmaizes kārtu nevajadzētu likt pārāk biezu, jo tad tā kārtīgi nesavilsies), pēc tam putukrējumu, un tā turpina, līdz trauks ir pilns, pabeidzot ar putukrējuma kārtiņu. Liek vēsā vietā ievilkties vismaz uz pāris stundām.