Svētku karaliene – šokolādes trifeļu kūka Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Kas gan būtu svētku maltīte bez izcila noslēguma – saldā ēdiena? Ziemassvētki ir īpaši, tāpēc ir pelnījuši īpašu saldo ēdienu, un šokolādes kūka noteikti ir tas, kas piestāvēs un ko visi nepacietīgi gaidīs vēl pirms gabaliņu sagriešanas. Vienīgā bēda – diezin vai vairums varēs remdināt kāri ar vienu gabaliņu, bet, tā kā svētkos neviens kalorijas neskaita, tad lai iet tik, cik vēderā lien!

Nepieciešams:

  • 250 g kviešu miltu,
  • 2 olas (dzeltenumi atdalīti no baltumiem),
  • 150 g brūnā cukura (var izmantot arī balto, bet brūnais papildus piešķirs karameļu garšu),
  • 180 g sviesta,
  • 50 g dabīgā kakao (nederēs saldinātais kakao pulveris),
  • 1 tējkarote cepamā pulvera,
  • šķipsna sāls,
  • 120 ml piena,
  • 200 g tumšās šokolādes,
  • 100 g sviesta,
  • 120 ml iebiezinātā piena ar cukuru,
  • kakao pārkaisīšanai,
  • šokolādes trifeles dekorēšanai.

Gatavošana:

1

Bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri un kakao. Citā bļodā saputo sviestu ar cukuru, līdz masa kļuvusi krēmīga. Tad tai pa vienam pievieno olu dzeltenumus. Pēc tam pamazām pievieno sausās sastāvdaļas un pienu, iemaisot tās ar karoti.

2

Atsevišķi saputo olu baltumus ar sāli stingrās putās, līdz nelīst no trauka. Tad olu baltumus iecilā mīklā.

3

Cepamo formu 20 cm diametrā izklāj ar cepamo papīru, ko no iekšpuses ietauko ar sviestu. Lai kūku būtu vieglāk noņemt, virsmu nokaisa ar kakao. Veidnē iepilda mīklu un vienmērīgi izlīdzina.

4

Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 °C temperatūrā aptuveni 45 minūtes, līdz biskvīts, pieskaroties ar pirkstu, vairs nav lipīgs.

5

Kad kūka izcepusies, ļauj tai atdzist aptuveni 10 minūtes un tad izņem no formas, pārliekot uz režģa, lai vienmērīgāk atdzistu vidus. Vislabāk atstāt biskvītu atdzist uz nakti, bet, ja nav laika, tad pietiks ar stundu.

6

Pa to laiku sagatavo krēmu. Nelielā katliņā vai ūdens peldē uz lēnas uguns kausē šokolādi kopā ar sviestu un iebiezināto pienu. Nedaudz atdzesē.

7

Biskvītu noliek uz šķīvja, uz kura vēlas pasniegt kūku. Pārlej tam pāri glazūru un izlīdzina biezā kārtā, bet nedaudz atstāj arī dekoriem. Pārkaisa krēmu ar kakao. Ja vēlas, no atliktās glazūras var izveidot dekorus – punktiņus, rozītes vai dekoratīvas malas. Noslēgumā visu vēlreiz pārkaisa ar kakao un izdekorē ar trifelēm.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Svētki, Ziemassvētki, Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi

Maršmelovi

Maršmelovi I Nepieciešams: 3 olu baltumi, šķipsna...