Pēdējo gadu modes lieta konditorejā ir ciparkūkas. Ja vēl nesen kūkā sprauda tik svecīšu, cik jubilāram gadu, tad tagad aktuālāk jubilejas iemeslu norādīt kūkas formā. Un, jāatzīst – vizuālais noformējums patiesi izskatās krietni iespaidīgāk nekā jebkuras svecītes. Kā pašiem pagatavot ciparkūku mājās, kādas ir to pildījumu variācijas, un vai viss ir tik sarežģīti, kā izskatās?
Ciparkūku lielā priekšrocība ir oriģinālais noformējums – apaļu formu kūkas jau mūsu acis ir pieradušas redzēt, bet kad priekšā paveras kūka cipara formā un ar bagātīgu noformējumu, tas šķiet kaut kas īpaši iespaidīgs. Un tā patiesi ir. Taču ne viss, kas izskatās iespaidīgs, prasa profesionālas iemaņas. Pieklājīga izskata ciparkūku mājas apstākļos var pagatavot jebkurš – ir tikai jāmēģina. Arī es pati sākotnēji biju skeptiska par šāda veida kūku gatavošanu, taču nu jau roka ietrenēta un paziņas visai bieži palūdz pagatavot svētkos ciparkūku. Labprāt padalīšos arī ar citiem savā pieredzē.
Kā iegūt cipara formu?
Pats galvenais ir izcept biskvītu vajadzīgā cipara formā un tad sasmērēt kārtas un salikt tās kopā. Ciparkūku modei attīstoties, jau radušās dažnedažādas kūkas – sākot ar sviesta mīklas pamatnēm un beidzot ar gaisīgiem biskvītiem un bezē. Sarežģītākais šajā procesā ir cipara formas izveide, un to var paveikt dažādos veidos.
Kā pildīt ciparkūku?
Ar ciparkūkas pildījumu var variēt tieši tāpat, kā ar citām kūkām. Galvenais kūku smērēt vismaz dienu pirms ēšanas, lai biskvīts gana sasūcies un kūku būtu viegli sagriezt. Tas gan neattiecas uz bezē kūku – to vislabāk smērēt ar krēmu tieši pirms pasniegšanas, citādi olbaltums sāks sulot.
Esmu iecienījusi krēmsiera krēmus ciparkūku garnēšanai. Vienādās proporcijās ņemu saldo krējumu un krēmsieru. Vispirms saputo saldo krējumu ar cukuru, vaniļas cukuru gaisīgā putukrējumā un tad pa karotei ieputo krēmsieru. Rezultātā sanāks gaisīgs, krēmīgs krēms, kas pateicīgs spiešanai no konditorejas maisa. Starp citu, lai iegūtu glītās pumpiņas no krēma, vajadzīgs konditorejas uzgalis ar nošķeltu galu (to var iegādāties «Gemoss» veikalos).
Kūkas smērēšanā var izmantot arī tikai putukrējumu (tikai tam jābūt stingram), vārīto krēmu un sviesta krēmu. Lai kūkas garša būtu interesantāka, iesaku starp krēma piciņām iespiest kādu ogu biezeni, piemēram, upeņu, aveņu. Vēl ļoti labi garšo, ja pa vidu iespiež citronu krēmu vai šokolādes ganāžu (izkausēta šokolāde ar saldo krējumu attiecībā 1:1). Dekorējot var izpausties pēc savas patikas, bet svaigas ogas noteikti ir obligātā sastāvdaļa, lai kūka nebūtu pārlieku šķebinoša. Vasarā lielisks tandēms ir zemenes ar mellenēm, arī avenes, upenes, jāņogu ķekari un ķirši piestāvēs ciparkūku noformēšanai.
Šādas kūkas var veidot ne tikai ciparu formā – arī burtu un citu kontūru, piemēram, gredzena, sirsniņas un citās tematikās. Savukārt noformējumā var izmantot arī bezē cepumus, šokolādes tāfelītes, dražejas, dažādas konfektes, vafeles un citus gardumus, kas piestāv iecerētajam.
Ciparkūkas sviesta mīklas recepte
Nepieciešams:
250 g istabas temperatūras sviesta,
200 g cukura,
3 olas, kas pastāvējušas istabas temperatūrā,
500 g miltu,
2 tējkarotes cepamā pulvera.
Gatavošana: