Tiramisu – vilinoši maigā, gaisīgā itāliešu deserta klasika Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Tiramisu vislabāk baudīt aizvērtām acīm! Jau pirmo deserta karoti ēdot, šķitīs, ka sāk augt balti, pūkaini spārniņi – kā eņģelim. Vēl viena karote gaisīgā, pieneņpūkai līdzīgā kāruma, un pārņem droša pārliecība, ka sēdi uz mākoņa un traucies tuvāk debesīm – raižu un kreņķu par ikdienas problēmām nav, par liekām kalorijām arī nedomājam.

Nepieciešams:

  • 100 g cepumu «Dāmu pirkstiņi»,
  • 3 olas,
  • 100 ml stipras kafijas,
  • 250 g krēmsiera «Mascarpone»,
  • 80 g cukura,
  • 20–25 ml liķiera «Amaretto»,

Pasniegšanai: 

  • kakao pulveris,
  • pūdercukurs,
  • svaigas ogas.

5 noteikumi, lai tiramisu izdotos vienmēr

  1. Tā kā olas netiek termiski apstrādātas, jāizmanto tikai svaigas olas, ko pirms lietošanas noteikti jānomazgā.
  2. Maskarpones krēmsieram jābūt istabas temperatūrā, nevis tikko no ledusskapja izņemtam.
  3. Olu dzeltenumus, cukuru un maskarponi jāsamaisa ļoti viendabīgā masā.
  4. Olu baltumu putām jābūt pēc iespējas stingrākām – šķipsniņa sāls, pievienota kulšanas procesā, palīdz uzputotajam olbaltumam nesakristies.
  5. «Dāmu pirkstiņus» ļoti viegli var pārmērcēt, un tad tie šķīst. Pietiks, ja kafijā vai citā šķidrumā cepumus strauji iemērks tikai līdz pusei – tālāk šķidrums pats iesūksies.

Ieteikumi baudīšanai

  • Lai izbaudītu īstu tiramisu garšu, sastāvdaļas nevajag aizstāt ar ko citu. Piemēram, saldi kraukšķīgos «Dāmu pirkstiņus» ar biskvītu vai kādiem citiem cepumiem, tāpat nevajag maskarponi aizstāt ar kādu citu klasisko svaigo sieru, piemēram, «Bonjur» vai «Kārums» – garšas nianses noteikti būs citas.
  • Mandeļu liķiera «Amaretto» vietā var ņemt rumu, konjaku vai Rīgas melno balzamu – katrs atsevišķs alkohols desertam piešķirs savu stipruma un pikantuma noti. Ja desertu baudīs bērni, alkoholu nevajag pievienot!
  • Lai vispilnīgāk sagaršotu īpašo Itālijas garšu, tiramisu vislabāk veidot no 3–4 kārtām.
  • Desertu var kārtot gan atsevišķos porciju traukos, gan kopējā taisnstūra traukā un pēc tam griezt atsevišķās porcijās. Otrais variants piemērotāks situācijās, kad droši zināms, ka tiramisu tiks notiesāts vienā piegājienā.
  • Ir tiramisu receptes, kuru sastāvdaļās minēts salds krējums, biezpiens, apelsīnu džems, banāni, šķīstošā kafija – iespēju radošām izpausmēm dažādu garšu tiramisu pagatavošanai netrūkst!


Vērts zināt

Katrā Itālijas reģionā tiramisu gatavo mazliet citādi, tāpēc nevienu šī slavenā deserta recepti nevar saukt par autentisku: ikviens sevi cienošs itāliešu virtuves pazinējs sacīs, ka tikai viņa recepte ir tā īstā un vienīgā.

Tulkojumā no itāliešu valodas «tirami’su» nozīmē «ņem mani». Divdomīgi, vai ne! 19. gadsimtā šo kalorijām bagāto desertu īpaši iecienījušas Venēcijas kurtizānes. Kofeīns, kakao un alkohols patiešām uzmundrina un rada viegluma un laimes sajūtu.

Tiramisu, ko mūsdienās ēd un dievina Itālijā un visā pasaulē, radīts 1975. gadā Lombardijā, kad vienu no tiramisu galvenajām sastāvdaļām – unikālo sieru «Mascarpone» – sāka ražot un pārdot rūpnieciski.

Gatavošana:

1

Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. 2 olu baltumus un 40 g cukura saputo stingrās putās.

2

Atsevišķi saputo 3 olu dzeltenumus ar 40 g cukura, tad pievieno «Amaretto» liķieri.

3

Turpinot putot, olu dzeltenumam pievieno krēmsieru un puto tik ilgi, kamēr iegūst viendabīgas masas konsistenci.

4

Viendabīgajā olas dzeltenuma un krēmsiera masā iecilā olu baltumus, lēni izmaisa.

5

Tiramisu kārto deserta porciju traukos. Katrā vispirms ieliek ēdamkaroti krēma masas, virs tās kārto cepumus – atbilstoša izmēra gabaliņos salauztus, cepumus vispirms ātri iemērc iepriekš uzvārītā karstā un stiprā kafijā (tā, lai samirkt pagūst tikai viena cepuma puse) un tad liek uz krēma. Seko nākamā krēma kārta un cepumu kārta, un tā turpina, kamēr trauks pilns līdz malām.

6

Virsējo krēma kārtu ar nazi glīti nolīdzina. Traukus ar tiramisu vismaz uz divām stundām (vislabāk – uz visu nakti!) novieto ledusskapī, lai savelkas garšas.

7

Pirms pasniegšanas tiramisu caur sietiņu vispirms bagātīgi pārkaisa ar kakao pulveri, tad pavisam viegli – ar pūdercukuru un dekorē ar svaigām ogām un piparmētru lapiņu.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Svētki, Valentīndiena, Ziemassvētki, Deserti, Kārtojumi, pudiņi

Maršmelovi

Maršmelovi I Nepieciešams: 3 olu baltumi, šķipsna...