Tiramisu vislabāk baudīt aizvērtām acīm! Jau pirmo deserta karoti ēdot, šķitīs, ka sāk augt balti, pūkaini spārniņi – kā eņģelim. Vēl viena karote gaisīgā, pieneņpūkai līdzīgā kāruma, un pārņem droša pārliecība, ka sēdi uz mākoņa un traucies tuvāk debesīm – raižu un kreņķu par ikdienas problēmām nav, par liekām kalorijām arī nedomājam.
Nepieciešams:
Pasniegšanai:
Katrā Itālijas reģionā tiramisu gatavo mazliet citādi, tāpēc nevienu šī slavenā deserta recepti nevar saukt par autentisku: ikviens sevi cienošs itāliešu virtuves pazinējs sacīs, ka tikai viņa recepte ir tā īstā un vienīgā.
Tulkojumā no itāliešu valodas «tirami’su» nozīmē «ņem mani». Divdomīgi, vai ne! 19. gadsimtā šo kalorijām bagāto desertu īpaši iecienījušas Venēcijas kurtizānes. Kofeīns, kakao un alkohols patiešām uzmundrina un rada viegluma un laimes sajūtu.
Tiramisu, ko mūsdienās ēd un dievina Itālijā un visā pasaulē, radīts 1975. gadā Lombardijā, kad vienu no tiramisu galvenajām sastāvdaļām – unikālo sieru «Mascarpone» – sāka ražot un pārdot rūpnieciski.
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. 2 olu baltumus un 40 g cukura saputo stingrās putās.
Atsevišķi saputo 3 olu dzeltenumus ar 40 g cukura, tad pievieno «Amaretto» liķieri.
Turpinot putot, olu dzeltenumam pievieno krēmsieru un puto tik ilgi, kamēr iegūst viendabīgas masas konsistenci.
Viendabīgajā olas dzeltenuma un krēmsiera masā iecilā olu baltumus, lēni izmaisa.
Tiramisu kārto deserta porciju traukos. Katrā vispirms ieliek ēdamkaroti krēma masas, virs tās kārto cepumus – atbilstoša izmēra gabaliņos salauztus, cepumus vispirms ātri iemērc iepriekš uzvārītā karstā un stiprā kafijā (tā, lai samirkt pagūst tikai viena cepuma puse) un tad liek uz krēma. Seko nākamā krēma kārta un cepumu kārta, un tā turpina, kamēr trauks pilns līdz malām.
Virsējo krēma kārtu ar nazi glīti nolīdzina. Traukus ar tiramisu vismaz uz divām stundām (vislabāk – uz visu nakti!) novieto ledusskapī, lai savelkas garšas.
Pirms pasniegšanas tiramisu caur sietiņu vispirms bagātīgi pārkaisa ar kakao pulveri, tad pavisam viegli – ar pūdercukuru un dekorē ar svaigām ogām un piparmētru lapiņu.