Tradicionālās portugāļu kūciņas ar olu krēmu «Pastel de nata» Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Jau pārsimt gadu Portugālē ar prieku bauda olu krēma kūciņas, ko radījušas katoļu mūķenes no klostera «Jerónimos» Lisabonas pievārtē – Santa Marijas de Belenas kopienā. Tolaik olu baltumus izmantoja, lai stērķelētu apģērbu, kurā mūķenes tērpās, savukārt dzeltenumus dieva kalpones izmantoja kūciņu cepšanai. Pēc 1820. gada revolūcijas, kad Portugālē sāka iznīkt reliģiskie ordeņi, mūķenes savas kūciņas sāka pārdot līdzās esošajai cukura rūpnīcai, bet 1834. gadā, kad klosteri slēdza, rūpnīcas īpašnieki recepti izpirka un pēc trim gadiem uzbūvēja rūpnīcu, kas šīs kūciņas cep vēl šobaltdien. Pasaules gardāko delikatešu reitingā, kuru izveidojis laikraksts «The Guardian», portugāļu olu krēma kūciņas ieņem 15. vietu, savukārt 2011. gadā tās ir nodēvētas par vienu no septiņiem Portugāles gastronomiskajiem brīnumiem. Olu krēma kūciņas cep visā valstī un, ja pēc mūķeņu receptes ceptās un joprojām noslēpumā turētās sauc par «Pasteis de Belem», tad pārējās, kas ir tikpat brīnumaini gardas, – par «Pastel de nata». Viena no šīm receptēm arī šeit, «Mājas Virtuves» lappusēs.


Nepieciešams:

  • 500 g gatavas saldētas kārtainās mīklas bez rauga,
  • 40–50 g sviesta.

Krēmam:

  • 360 ml piena,
  • 6 olu dzeltenumi,
  • 130 g pūdercukura,
  • 50 g miltu,
  • citrona miziņa,
  • gabaliņš kanēļa standziņas,
  • šķipsna sāls.

Gatavošana:

1

Mīklas plāksnes izrullē iegarenos četrstūros, pārziež ar plānu kārtiņu sviesta, satin rullītī, ieliek pārtikas plēvē un novieto uz brīdi ledusskapī iestāvēties.

2

Pa to laiku pagatavo krēmu. Olu dzeltenumus sakuļ ar pūdercukuru, tad rūpīgi ar putojamo slotiņu iekuļ miltus – tā, lai nebūtu kunkuļu. Pienu ielej katliņā, pieliek klāt šķipsniņu sāls, citrona miziņas dzelteno daļu, kas nogriezta no citrona, un vaniļas pāksts gabaliņu. Uz lēnas uguns pienu uzvāra, noņem no pavarda, izņem citronu miziņas un kanēļa gabaliņu.

3

Izmantojot putojamo slotiņu, olu masā iemaisa pienu, kuru lej mazā strūkliņā, pēc tam visu lej atpakaļ katliņā, liek atpakaļ uz pavarda un, nepārtraukti maisot, uz mazas uguns karsē. Masa visai ilgi paliks šķidra, bet pēc tam ātri sabiezēs – tas prasīs aptuveni 6 minūtes, un masai jāsanāk plāno pankūku mīklas konsistencē.

4

Izņem mīklas rullīšus un sagriež gabalos – tā lai varētu piepildīt metāla mafinu cepamās formiņas vai ko līdzīgu (silikonu labāk nelietot, jo nepieciešama augsta cepšanas temperatūra). Mīklu iespiež formiņā, veidojot maliņas uz augšu, tad iepilda sagatavoto krēmu, līdz pašai augšai nepiepildot.

5

Ievieto līdz 220–230 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 17–20 minūtes. Cepeškrāsnī kūciņas ievērojami paceļas uz augšu, bet pēc izņemšanas atdziestot tās sakrītas. Kraukšķīgas no ārpuses un ļoti maigas pēc garšas! Pasniedzot var pārkaisīt ar kanēli vai pūdercukuru.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi

Tiramisu

Nepieciešams: 600 g krēmsiera, 400 g dāmu...

Maršmelovi

Maršmelovi I Nepieciešams: 3 olu baltumi, šķipsna...