Vallijas sapnis – visgaršīgākā rabarberu kūka Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Drīz būs jaunā rabarberu raža, taču man saldētavā vēl aizķērušies pērnie. Tas ir labs iemesls, lai uzceptu savu visiemīļotāko rabarberu kūku – «Vallijas sapni». Kūkas recepti man iedeva mana tante 1992. gadā. Savukārt viņa to bija aizguvusi no TV raidījuma, kurā kūka nodēvēta par «Vallijas sapni».

Kūkā iemīlējos jau ar pirmo kumosiņu – tā bija drupana, bet ne sausa, mutē kūstoša un reizē svaiga. Visi mūsu ģimenē zina, kas ir «Vallijas sapnis», un kūkai arī citur ir bijusi liela piekrišana.

Nepieciešams:

  • 2 glāzes miltu,
  • 2 glāzes sagrieztu rabarberu (var būt vairāk),
  • 200 g sviesta,
  • 3 olas,
  • 1 glāze cukura,
  • 1 tējkarote sodas,
  • vaniļas cukurs.

Gatavošana:

1

Rabarberus sagriež (ja saldēti – atsaldē).

2

Mīkstu sviestu puto ar 3/4 cukura, pievieno vaniļas cukuru. Kad masa ir gaiša un krēmīga, tai pievieno pa vienam olu dzeltenumus un pēc tam miltus ar tajos iesijātu sodu. Miltus es iemaisu ar rokām. Mīkla ir diezgan mīksta un nav veltnējama, bet tā tam jābūt. Mīklu sadala 2 daļās – lielāko mīklas daļu (divas trešdaļas) liek veidnē, bet mazāko (viena trešdaļa) – saldētavā.

3

Esmu nolēmusi šodien notestēt jaunu veidni ar diametru 28 cm. Masu ar rokām un ar miltu palīdzību izlīdzinu veidnē. Virsū vienmērīgi uzberu rabarberus.

4

Putojam olu baltumus, pievienojot atlikušo cukuru. Baltumiem jābūt saputotiem noturīgās putās. Saputotos olu baltumus klāj pāri rabarberiem un izlīdzina. Ja kūka tiks ēsta uzreiz, rabarberi vēl nebūs pilnīgi iestrādājušies un varēs just to skābenumu, tāpēc dažreiz pāri rabarberiem vēl pārkaisu pāris tējkarotes cukura. Tad, kad kūka ir iestrādājusies, arī rabarberi ir sadraudzējušies, un tai ir izcili harmoniska garša.

5

Tikmēr saldētavā ieliktā mīkla ir jau stingra un to var uzrīvēt vai vienkārši saplucināt gabaliņos. Atzīšos – parasti mājas variantā nesasaldētu mīklu vienkārši saplucinu gabaliņos pār izlīdzināto olbaltumu.

6

Kūku iepriekš līdz 175 °C temperatūrai uzkarsētā cepeškrāsnī cep apmēram 45 minūtes. Kā vienmēr – Sapnis bija lielisks un ātri tika «izsapņots». Secināju, ka minēto porciju tomēr labāk cept 25 vai 26 cm diametra veidnē, kā to praktizēju iepriekš, jo man patīk, ka kūka ir biezāka – tad tā nav kā cepums, bet ir mitrāka. Tomēr vēl labāk, ja minēto porciju reizina ar divi un cep lielajā cepešplātī.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Svētki, Līgo svētki, Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi

Maršmelovi

Maršmelovi I Nepieciešams: 3 olu baltumi, šķipsna...