Veselīgas zāļu tējas Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Tējām noder dažādi savvaļas augi – to laksti, lapas, saknes, ziedi, augļi. Jānošķir ārstnieciskās tējas no ikdienā lietojamām. Pēdējām izvēlas augus bez izteikta ārstnieciskā efekta. Lai viena tēja neapniktu, to ieteicams mainīt.

Lai dzēriens būtu aromātiskāks, augu daļas pēc ievākšanas un pirms uzglabāšanas fermentē. Šādam mērķim ļoti noderīgas ir vai nu jaunas, vai arī ievāktas vasaras beigās, kaitēkļu un slimību nebojātas ābeļu, bumbieru, plūmju, ķiršu, upeņu, zemeņu, aveņu, kazeņu, pīlādžu, smiltsērkšķu, aroniju, rasaskrēsliņu u.c. augu lapas. Tās blīvi sakārto māla podā, kuru vai nu pārklāj ar mitru drāniņu un cieši aizvāko, vai arī pārliek pāri vairākas kārtas pergamenta (to var aizvietot ar cepamo papīru) un stingri nosien. Podu ieliek mēreni siltā krāsnī (ideālā gadījumā – maizes krāsnī) vai ūdens peldē. Ieteicamā temperatūra 30–40 °C, ilgums – 3–8, pat 12 stundas. Pēc sautēšanas lapas izžāvē istabas temperatūrā. Pēc fermentēšanas lapas iegūst specifisku aromātu un krāsu, to garšu var bagātināt, pievienojot rožu ziedlapiņas, piparmētru, mārsila u.c. ziedus. Ļoti garda ir brūkleņu ziedu tēja, savukārt skābeņu lapas iegūst īpatnēju skābenu, citronam līdzīgu garšu. Aromātiskus savienojumus – gan fermentētā, gan parastā veidā – veido ābeļu–zemeņu, ābeļu–ķiršu un zemeņu–aveņu lapu tēju maisījumi, abus komponentus ņemot vienādā daudzumā. Tāpat, lai pastiprinātu tējas aromātu, sasmalcinātos augus pārlej ar verdošu ūdeni, apsedz ar kaut ko vai ievieto termosā, ļaujot ievilkties, nevis vāra.

Taču ar dažādu augu tējām var arī uzlabot veselību. Ja ārstniecības augi vasarā vai rudenī nav savākti, daudzus no tiem var nopirkt homeopātiskajā aptiekā. Protams, veikalos un aptiekās var iegādāties arī jau dažādas gatavas ārstnieciskas zāļu tējas. Taču, lūk, dažas tēju receptes ierosmei!


Novājēšanas veicināšanai

Sagatavo tēju maisījumu, ņemot:

  • kadiķu ogas – 1 daļu,
  • lupstāju saknes – 1 daļu,
  • pelašķu lakstus – 1 daļu,
  • krūkļa mizu – 3 daļas.

Ņem 3 ēdamkarotes augu maisījuma, pārlej ar 3 glāzēm verdoša ūdens, ļauj 40 minūtes ievilkties. Dzer pa glāzei 3–4 reizes dienā (ja dzer 4 reizes, tad attiecīgi sagatavo, ņemot 4 glāzes verdoša ūdens un 4 karotes augu maisījuma).


Pie cukura diabēta

Sagatavo tēju maisījumu, ņemot:

  • melleņu lapas – 4 daļas,
  • kadiķu ogas – 2 daļas,
  • linsēklas – 2 daļas,
  • rasaskrēsliņu lakstus – 1 daļu.

Uz 1 glāzi verdoša ūdens ņem 1 ēdamkaroti augu maisījuma, ļauj karstumā 30 minūtes ievilkties. Dzer pa 1/2 glāzei 3 reizes dienā.


Nomierinoša tēja bērniem

Sagatavo tēju maisījumu, ņemot:

  • apiņu rogas – 1 daļu,
  • salviju lapas – 1 daļu,
  • vilkābeļu ziedus – 2 daļas.

Ņem 1 ēdamkaroti augu maisījuma, ievieto termosā, aplej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj 2 stundas iestāvēties. Lieto dienas otrajā pusē no vienas ēdamkarotes līdz pusglāzei.


Menstruāciju regulēšanai

Sagatavo tēju maisījumu, ņemot:

  • krūkļu mizas – 1 daļu,
  • irbeņu mizas – 1 daļu,
  • vārpatu sakneņus – 1 daļu.

Var izvēlēties arī citu variantu:

  • melisas lapas – 1 daļu,
  • baldriāna saknes – 1 daļu,
  • rūtu lakstus – 1 daļu,
  • kliņģerīšu ziedus – 1 daļu,
  • kumelīšu ziedus – 1 daļu,
  • balto panātru ziedus – 1 daļu.

Ņem 1 ēdamkaroti viena vai otra augu maisījuma, aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties līdz atdzišanai un izkāš. Izdzer dienas laikā.


Pret aterosklerozi

Sagatavo tēju maisījumu, ņemot:

  • pelašķu lakstus – 5 daļas,
  • asinszāļu lakstus – 4 daļas,
  • arnikas ziedus –1 daļu.

1 ēdamkaroti šī augu maisījuma aplej ar glāzi auksta ūdens, ļauj 3 stundas ievilkties, tad uzvāra un vāra 5 minūtes, pēc tam atstāj uz 15 minūtēm iestāvēties. Izkāš un dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā.


Pret stenokardiju un hipertoniju

Sagatavo tēju maisījumu, ņemot:

  • melisas lapas – 2 daļas,
  • baldriāna saknes – 1 daļu,
  • adonīsa lakstus – 1 daļu.

Var izvēlēties arī citu variantu:

  • melisas lapas – 3 daļas,
  • baldriāna saknes – 3 daļas,
  • apiņu rogas – 2 daļas,
  • pelašķu lakstus – 2 daļas.

Uz glāzi verdoša ūdens ņem 1 ēdamkaroti viena vai otra augu maisījuma, uzvāra, ļauj 20–30 minūtes ievilkties, nokāš. Lieto pa 1/4 līdz 1/3 daļai glāzes 3 reizes dienā.


Pret neirozēm un spazmām

Sagatavo tēju maisījumu, ņemot:

  • melisu lapas – 3 daļas,
  • baldriāna saknes – 3 daļas,
  • pelašķu lakstus – 10 daļas.

Var izvēlēties citu variantu:

  • māteru lakstus – 4 daļas,
  • vilkābeļu ziedus – 3 daļas,
  • apiņu rogas – 2 daļas.

Ņem 2 tējkarotes drogu maisījuma, aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, uzvāra, ļauj 30 minūtes ievilkties, izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā.



Melnā, zaļā un baltā tēja

Tējas lapas satur aptuveni 100 dažādas vielas, no kurām tējas pagatavošanas laikā 30–50% pāriet ūdens šķīdumā. Tā ir viens no bagātākajiem dabisko antioksidantu – bioflavonoīdu – avotiem mūsu uzturā. Tējas bioflavonoīdi aizkavē organismam nelabvēlīgās oksidēšanās reakcijas un brīvo radikāļu veidošanos, tādējādi palēninot organisma novecošanās procesus, aterosklerozes un audzēju attīstību.

Atkarībā no tējas lapu apstrādes veida no tām iegūst zaļo vai melno tēju. Zaļo gatavo no tējas krūma zaļajām lapiņām, kaltējot tās karstajā gaisā tikai tik ilgi, lai tās nezaudētu zaļo krāsu un netiktu pakļautas fermentācijas procesiem. Šādi gatavotā tējā ir mazāk kofeīna (tikai aptuveni 1%) un ekstraktvielu, bet vairāk vitamīnu nekā melnajā tējā. Tā labāk dzesē slāpes.

Melnā tēja ir tējas krūma svaigās, zaļās lapas un pumpuri, kurus savītina, sasmalcina un fermentē – tas ir, kaltē – karstā gaisā, līdz tie zaudē lieko mitrumu, iegūst raksturīgo melnās tējas garšu un aromātu, kā arī tad atbrīvojas kofeīns. Tā saturs melnajā tējā ir aptuveni 2,5–3,5%.

Diezgan liels retums ir baltā tēja. To lielākoties žāvē saulē, nevis tvaicē, tā saglabājot lapu dabisko izskatu. Daudzām baltajām tējām ir īpaša plūkšanas metode – novāc tikai pumpurus un pirmās divas dzinuma lapiņas, un apstrāde ir tik maiga, ka zem pumpura apvalka saglabājas pilnīgi neskarti, sudrabaini matiņi.

Lai no labas tējas pagatavotu dzērienu ar lieliskām garšas īpašībām, jāievēro vairāki svarīgi nosacījumi: tējas gatavošanai jāizmanto kvalitatīvs un mīksts ūdens, tējkanniņai, kurā tēju aplies, jābūt sasildītai, uz vienu tasi liek vienu tējkaroti tējas, tējai jāļauj ievilkties 3–5 minūtes, bet ne ilgāk.


Nacionālās tējas receptes

Tēja ķīniešu gaumē. Ņem tējkaroti zaļās tējas, to ieber iepriekš sasildītā traukā, uzlej verdošu ūdeni un pēc 3 minūtēm pārlej iepriekš sasildītā porcelāna tasē. Dzer karstu, maziem malciņiem, bez cukura un citām piedevām, kas pēc ķīniešu domām tikai bojā tējas dabisko aromātu.

Tēja japāņu gaumē. Ņem 2,5 tējkarotes tējas uz 0,5 l verdoša ūdens. Pulverī saberztu tēju ieber īpašā, sasildītā traukā un pārlej ar ūdeni, kas uzkarsēts līdz 60 grādiem (tad tiek iegūts maksimālais aromāts, ko japāņi vērtē visaugstāk). Tēju pasniedz 50 ml tilpuma pialās. Šo tēju saldina un dzer lēni, nelieliem malciņiem.

Tēja vjetnamiešu gaumē. Ņem 0,5 l stipras tējas, tasīti kubiņos sagrieztu augļu (ananasa, apelsīna, persiki), 2 glāzītes ruma, cukuru pēc izvēles. Atdzisušo tēju ielej glāzēs ar ledu. Augļus pārslaka ar rumu un pasniedz pie tējas.

Tēja angļu gaumē. Ņem tējkaroti tējas uz tasi, pienu, cukuru. Tēju pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj 5 minūtes ievilkties, tad uzlējumu pārlej citā traukā, kas 2 reizes izskalots ar karstu ūdeni. Sasildītās tasītēs ielej pienu un tikai tad tēju.

Tēja gruzīnu gaumē. Ņem 3 tases stipras tējas, tasīti medus, glāzīti degvīna. Tēju, medu un degvīnu sajauc, liek uz uguns un karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Lej nelielās glāzēs.

Tēju bez cukura lieto Ķīnā un citās Tālo Austrumu zemēs, savukārt Tuvajos Austrumos tēju dzer apdullinoši saldu un tai nereti pievieno arī piparmētru lapiņas vai citas garšvielas.


Tējas kokteiļi

  • Skotu tēja: stipra tēja, viskijs, saldais krējums un muskatrieksts.
  • Šampanieša tēja: stipra tēja, citronu sula un šampanietis.
  • Apelsīnu punšs: stipra tēja, apelsīns, rums un sarkanvīns.
  • Franču ābolu punšs: stipra tēja, āboli, garšvielas un kalvadoss.
  • Japāņu tējas punšs: stipra tēja, citrons, sarkanais vīns un rums.
  • Persiešu mīlas dzēriens: stipra tēja, sasmalcinātas ķiršu ogas vai ananasa gabaliņi un garšvielas.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Dzērieni, Karstie, Veselībai

Dzērveņu punšs

Ziemai viennozīmīgi piestāv dzērvenes, turklāt visdažādākos veidos...