Sambuks ir saldais ēdiens, kuru gatavo no saputotiem olu baltumiem un augļiem vai ogām – vasarā no svaigiem, bet citos gadalaikos – no ievārījuma vai konserviem, kompotiem. Ja desertu bauda tūlīt pēc pagatavošanas, tad želatīnu nepievieno, taču ja izmanto vēlāk, tad gan pievieno un pēc pagatavošanas kādu laiku (stundas 3–4) šo ēdienu, sadalītu porcijās, ievieto ledusskapī. Sambuku var pasniegt gan vienkārši ar pienu, gan ar kādu mērci – kas pagatavota no olu dzeltenumiem un piena vai no ogām, kuras lietotas paša deserta izveidē. Zemeņu vietā var ņemt jebkuras citas ogas – avenes, jāņogas, mellenes utt. – un attiecībā no to skābuma pievienot vairāk vai mazāk cukura. Tāpat var izmantot rīvētu ābolu vai bumbieru masu, plūmju mīkstumu utt.
Viena no problemātiskākajām lietām šajā desertā ir olu baltumi. Protams, ideālā gadījumā patērētājs zina, ka viņš iegādājas tādu vistu olas, kuras ir potētas pret salmonelozi. Taču tas ne vienmēr ir noskaidrojams. Katrā ziņā var ievērojami samazināt iespēju inficēties ar šo nelāgo infekciju, ja vistu olas kādu laiciņu rūpīgi mazgā tekošā ūdenī, jo parasti salmonellas mīt vistas zarnu traktā un tad tās atrodas olas čaumalas ārpusē un, kaut ir diezgan izturīgas pret temperatūru, visai vienkārši «noskalojas». Tiesa, ārkārtīgi retos gadījumos ar šo slimību var būt slima arī pati dējēja, tad baktērijas ir arī olas iekšpusē.
Nepieciešams:
Zemenes kopā ar piparmētru lapiņām un cukuru sablenderē. Nedaudz zemeņu masas, rēķinot pa ēdamkarotei uz katru porciju, noliek maliņā – tā būs zemeņu mērce.
Atlikušajai zemeņu daļai pievieno olu baltumus un puto ar mikseri līdz masa palielinās 2–3 reizes, kļūst krēmīga, gaisīga.
Kārto servējamos traukos un pa virsu lej zemeņu mērci. Dekorē ar zemenēm.