Kūka (oriģinālā – aveņu) nosaukta Anglijas karaļa Džordža IV vienīgās meitas princeses Šarlotes vārdā. Tolaik, 1817. gadā, par šefpavāru pie karaļa strādāja francūzis Marī Antuāns Karems. Oriģinālajā receptē pamatnei izmantoja saziedējušu maizi, taču biskvīta cepumi to lieliski aizvieto. Pildījumam var izmantot dažādas ogas un augļus.
Kūka ir vienkārši pagatavojama, tai ir svaiga zemeņu garša un brīnišķīgs ogu aromāts. Kūka sastāv no biskvīta pamatnes, biskvīta restīšu apmales, pildījumā – svaigu zemeņu masa ar putukrējumu. Ja tiek izmantoti pirktie «Dāmu pirkstiņi», gatavošana ir pavisam vienkārša, taču šodien man uznāca iedvesma pašai tos pagatavot.
Nepieciešams:
Biskvītam:
Krēmam:
Ja izvēlamies vienkāršāko variantu, tad nepieciešami cepumi «Savoiardi».
Šajā gadījumā cepumus veidnē kārto citu pie cita, kā arī ar tiem izklāj pamatni. Pēc izvēles, pildot kūku ar krēmu, pa vidu var likt vairākas cepumu kārtas (es ieteiktu vienu).
Biskvīta gatavošana. Ja ir kāre padarboties virtuvē, tad varam arī paši pagatavot biskvīta cepumus. Jāpiezīmē, ka tik stingri kā pirktie cepumi tie man nesanāca, bet viegli un gaisīgi gan.
Biskvītam puto atsevišķi olu baltumus un olu dzeltenumus. Baltumiem pievieno šķipsnu sāls, citrona sulu un puto līdz baltām putu galotnītēm. Tad pa daļām pievieno trešo daļu no norādītā cukura daudzuma un saputo masu, līdz tā ir noturīga un spīdīga (stigras putu galotnītes). Puto olu dzeltenumus ar cukuru, vaniļas cukuru, līdz masa ir gaiša un cukurs izkusis. Olu dzeltenumu masā pa daļām iesijā miltus un iemaisa olu baltumu.
Pirms biskvīta putošanas sagatavo pannu un uz cepamā papīra otras puses uzzīmē līnijas (lai pirkstiņi izdotos vienādi). Man sanāca divām cepumu rindām. Papīru pagriež ar iezīmētajām līnijām uz leju. Turzā vai arī celofāna maisiņā ar nogrieztu spici iepilda biskvīta masu un uz pannas cieši vienu pie otras spiež vienāda garuma desiņas. Uz cita cepamā papīra izveido divas biskvīta ripas. Biskvītus kārtīgi pārkaisa ar pūdercukuru.
Cep iepriekš līdz 200°C temperatūrai uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 8 minūtes.
Pildījuma gatavošana. Želatīna plāksnes iemērc aukstā ūdenī –10 minūtes. Zemenes ar cukuru sablendē. Trešo daļu ogu masas liek katliņā un uzkarsē (karstu, bet ne vārošu), katliņu noņem no uguns un pievieno no ūdens izņemtas un izspiestas želatīna plāksnes. Visu kārtīgi izmaisa, atdzesē līdz istabas temperatūrai un sajauc ar pārējo zemeņu masu. Saldo krējumu saputo un savieno ar ogu masu.
Kārto kūku – veidnē vispirms kārto cepumu restītes, pēc tam vidū cieši pieguļošu ieliek vienu biskvīta plāksni. Virsū lej pusi no recēt sākušā krēma. (Es biju nepacietīga, nesagaidīju līdz krēms sāk biezēt, tāpēc, liekot biskvītu pa vidu, tas uzpeldēja augšā.) Liek otru biskvīta ripu un atlikušo krēmu. Virsmu dekorē ar ogām.