Brokastu maize ar Benedikta olu un ātro Holandes mērci Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Šī ēdiena izcelsmei ir angļu un franču versija. Pēc pirmās kāds amerikāņu brokeris, vārdā Lemjuels Benedikts, 19. gadsimta deviņdesmito gadu sākumā, stipru paģiru mocīts, rīta pusē ieklīdis vienā no Ņujorkas restorāniem un pasūtījis tostermaizes ar sviestu, vārītām olām, šķiņķi un Holandes mērci. Galvenajam viesmīlim šāds pasūtījums ļoti iepaticies, un viņš to sācis piedāvāt gan brokastīs, gan pusdienās. Savukārt franču «Larousse» Virtuves enciklopēdija vēsta, ka šādi pagatavotas olas sākotnēji bijušas luksusa maltīte benediktiešu mūkiem. Parasti viņi brokastīs baudījuši tikai šķēli sastāvējušās maizes, bet svētku dienās, kad zemnieki viņiem bija atnesuši pietiekami daudz olu, tās tikušas sautētas un pēc tam novietotas uz maizes šķēlēm. Lai kā, bet ēdiens ir gana interesants, lai to pagaršotu.

Nepieciešams (1 porcijai):

  • 1 ēdamkarote etiķa,
  • zaļumi pasniegšanai,
  • puse avokado,
  • 1 ola
  • 1 šķēle maizes,
  • dažas šķēlītes mazsālīta laša,
  • 0,5 l ūdens.
  • šķipsniņa sāls.

Mērcei:

  • 100 g kausēta sviesta,
  • 4 olu dzeltenumi,
  • 1 ēdamkarote svaigi spiestas citronu sulas,
  • sāls un pipari pēc garšas.

Gatavošana:

1

Sviestu izkausē un nedaudz padzesē.

2

Maizi apgrauzdē tosterī vai bez taukvielām apcep uz pannas. Noņem, novieto uz šķīvja, nedaudz apslaka ar olīveļļu, sviesta vietā virsū uzziež avokado un novieto laša šķēlītes (laša vietā var uzlikt arī šķiņķi).

3

Ūdeni uzvāra, iemaisa tajā sāli un etiķi, tad samazina uguni, lai neburbuļo, uzmanīgi pārsist olu un ļoti tuvu ūdenim – tas ir svarīgi! – lēnam ieslidina to iekšā. (Vēlams, lai būtu pēc iespējas svaigāka, jo vecākām baltums ir šķidrāks un grūtāk savelkas ap dzeltenumu.) Vāra apmēram 2 minūtes, līdz baltums ir sarecējis, tad olu ar putu karoti uzmanīgi izņem no ūdens un novieto uz laša.

4

Olas dzeltenumu, citronu sulu un piparus sakuļ blenderī, tad lēnām pievieno izkausēto sviestu un sāli un puto, kamēr iegūst mērci. To pārlej pāri olai uz maizes, pārkaisa ar zaļumiem un pasniedz.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļas Brokastis

Falafeli

Falafeli ir tradicionāls arābu ēdiens – eļļā...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Siļķu salāti

Nepieciešams (4 porcijām): 200 g gabaliņos sagrieztu marinētu...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...