Falafeli ir tradicionāls arābu ēdiens – eļļā ceptas bumbiņas vai plācenīši. To gatavo no iepriekš novārītiem, sasmalcinātiem turku zirņiem, cūku pupām vai to maisījuma, pievienojot dažādas garšvielas – pētersīļu lapiņas, koriandra lapiņas un sēklas, ķiplokus, sīpolus, sāli, piparus, kumīnu (vai ķimenes). Ēdams vairākos veidos – gan kā uzkoda, gan kā pamatēdiens, karsts vai auksts, ar mērci vai ar salātiem...
Nepieciešams:
Turku zirņus notecina no konservu šķidruma. Sīpolu un ķiploka daivas smalki sakapā.
Turku zirņus sablendē vai sastrādā virtuves kombainā, iemaisa sīpolus, ķiplokus, pētersīļu lapiņas, visas garšvielas, tad iemaisa miltus un ļauj masai 15–20 minūtes pastāvēt.
No masas veido nelielas bumbiņas un pa porcijām iegremdē labi sakarsētā eļļā (fritierī vai katliņā ar biezu dibenu), vāra, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
Pasniedz, pievienojot trauciņu ar krējumu, kurā iemaisītas garšvielas pēc izvēles.