Kubaņas mērce ir mājās gatavots kečups. Kāpēc to tā sauc, nav zināms vēl šobaltdien. Recepte tika pierakstīta uz lapas no cilvēka stāstījuma. Kopš šis brīnumgardais produkts tiek gatavots mājās, pirktajam kečupam vietas ledusskapī vairs nav. Vecmāmiņas kambaris pilns ar dažnedažādiem lauku konserviem, un «Kubaņas» mērce burciņu apjoma ziņā ieņem pirmo vietu. Tā ir mērce, kas sagatavota uz izķeršanu un līdz nākamajai tomātu ražai jau kā sen beigusies. Lieliski papildinās kartupeļu, kabaču pankūkas, zupas, sautējumus un gaļas mērces. Arī karstmaizes ar to ir īpaši gardas – tādām vēl neviens nav spējis noturēties pretī. Visiem tomātu audzētājiem iesaku izmēģināt šo fantastisko «Kubaņas» mērci.
Nepieciešams:
Tomātus, papriku nomazgā, sīpoliem un ķiplokiem notīra mizas. To visu liek virtuves kombainā un sasmalcina vai arī sablenderē ar blenderi līdz viendabīgai masai.
Masu pārlej katlā un sautē, līdz apjoms samazināsies par trešdaļu.
Piecpadsmit minūtes līdz sautēšanas beigām pievieno garšvielas – piparus, krustnagliņas un sasmalcinātus zaļumus.
Vārīšanas beigās masai pielej 100–130 ml etiķa. Jo vairāk būs etiķa, jo skābāka sanāks mērce.
Mērci ielej sterilizētās burkās un tās aizvāko.