Tagad pie mums var nopirkt ne vien ievestos kvinojas putraimus, kuri pēc skata atgādina prosu vai kuskusu. Šī Dienvidamerikas Alpu kalnu laukkopības kultūra tiek audzēta arī dažviet Latvijā. Un kāpēc gan ne? Latvijas līdzenumos nav vēsāks kā augstkalnu zonā. Kvinoja pieder pie balandu dzimtas, un tās tuvākie radinieki ir spināti un bietes. Šī auga sēklas ir ne vien bagātas ar uzturvielām, tām piemīt arī patīkama garša. Lūk, kraukšķīgu kvinojas un dārzeņu plācenīšu recepte!
Nepieciešams:
Pannā apcep sīpolu un ķiplokus. Pievieno sarīvētus burkānus un sautē, kamēr tie mīksti. Sablenderē vai samīca turku zirņus.
Bļodā liek novārīto kvinoju, turku zirņu masu, izsautētos burkānus, cukini, garšvielas un miltus. Visu kārtīgi sajauc.
Pannā uzkarsē eļļu. Veido plācenīšus un apcep zeltaini kraukšķīgus. Ja vēlas, tad plācenīšus pirms likšanas uz pannas var apviļāt rīvmaizē vai miltos.
Pasniedz ar svaigā siera piciņām, brūkleņu ievārījumu un zaļumiem.