Spāņu kartupeļu tortilja jeb vienkāršāk sakot, omlete, ir ļoti sātīgs ēdiens. Parasti to ēd brokastīs, bet, manuprāt, šis ēdiens der arī kā vakariņas. Pamatprodukti ir pavisam vienkāršas – olas, kartupeļi un sīpols. Ja negaršo sīpoli, tos var arī nelikt, jo dažos Spānijas reģionos to arī gatavo bez sīpoliem. Šīs receptes klasiskais variants derēs arī veģetāriešiem, bet, ja vēlaties omleti padarīt mazliet interesantāku vai sātīgāku, varat pievienot apceptu bekonu, kaltētus tomātus vai papriku.
Nepieciešams:
Kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Uz sakarsētas pannas lej eļļu un uz vidējas uguns cep kartupeļus, ik pa laikam tos uzmanīgi apmaisot, līdz tie kļūst mīksti, bet vēl nejūk kopā. Ar putu karoti noņem kartupeļus no pannas un liek tos bļodā. Ar papīra dvieli mazliet nosusina lieko eļļu.
Sīpolu, nomizo, pārgriež uz pusēm, sagriež plānās šķēlēs un tad uz tās pašas kartupeļu pannas uz mazas uguns apcep, līdz tas ir zeltains un mīksts. Ar to pašu putu karoti noņem no pannas un pievieno kartupeļiem.
Citā bļodā sakuļ olas ar sāli un pipariem. Pievieno saceptajiem kartupeļiem un visu uzmanīgi samaisa. Uz pannas lej eļļu, kārtīgi uzkarsē un tad liek virsū sagatavoto maisījumu, vienmērīgi to izlīdzinot pa visu pannu. Cep uz mazas uguns, līdz omlete ir gandrīz izcepusies (pannas vidū vēl var būt mazliet šķidrs). Vajag pieskatīt, lai nepiedeg, jo tas var notikt ļoti ātri. Pakustinot pannu, omletei viegli jākustas pa to, kas ir svarīgi, lai veiktu nākamo soli – omlete ir jāapgriež uz otru pusi. To var izdarīt šādi – paņem lielu, plakanu šķīvi, uzliek uz pannas un ar veiklu kustību pannu apgriež otrādi un omlete būs uz šķīvja. Tad to uzmanīgi liek atpakaļ pannā un cep apmēram 3–5 minūtes. Svarīgi nepārcept, lai omlete nebūtu sausa.
Pirms griešanas un pasniegšanas apmēram 10 minūtes atdzesē. Labi garšo arī auksta.