Kad saldētavas un pieliekamie kambari ar meža veltēm ir pilni, ikvienam noderēs gardās sēņu receptes!
Gailenes ar āboliem
Gailenes notīra, sagriež. Ābolus sagriež šķēlītēs. Gailenes apcep, lai iztvaiko sēņu sula, pieliek ābolus un sviestu, cep vēl dažas minūtes. Uztumē ar miltiem, pievieno pienu, krējumu, sāli, piparus un uzvāra. Gatavu pārkaisa ar dillēm.
Sēņu šniceles
Šnicelēm izmanto tikai sēņu cepurītes, kuras sagriež līmeniski. Baravikas aplej ar verdošu ūdeni, tad nosusina. Katru šniceli apkaisa ar pipariem un sāli un iemērc sakultā olā, tad apviļā miltos, olā un rīvmaizē. Sviestā cep brūnas. Pasniedz ar kartupeļu biezeni.
Kartupeļu pankūkas ar sēnēm
Sēnes samaļ gaļasmašīnā, kartupeļus sarīvē uz smalkās sakņu rīves. Kartupeļu masai pievieno sakultas olas, sēnes, miltus, sāli, samaisa. Ar karoti pankūkas liek uz pannas karstā eļļā un ātri apcep.
Sēņu un kartupeļu kotletes
Sēnes notīra, applaucē un samaļ kopā ar vārītiem kartupeļiem un sīki sagrieztu, apceptu sīpolu. Pievieno sakultas olas, uzkarsētu sviestu, sāli, piparus un rīvmaizi, samīca. Kotletes vispirms apcep brūnas, tad pārlej ar krējumu un 5 minūtes sautē cepeškrāsnī.
Gaileņu kotletes
Notīrītas, applaucētas gailenes samaļ, pievieno rīsus, olas, sasmalcinātu un sviestā apceptu sīpolu, krējumu, sāli, dilles. Veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep sviestā vai eļļā 15 minūtes.
Sēņu kotletes
Notīrītas sēnes vāra 5 minūtes, tad notecina ūdeni un pēc tam tās smalki sakapā. Pievieno pienā izmērcētu baltmaizi, sasmalcinātus un sviestā apceptus sīpolus, sakultas olas, sāli, piparus, visu samīca. Veido apaļas kotletes, apviļā rīvmaizē un cep sviestā vai eļļā brūnas. Pasniedz ar krējuma vai tomātu mērci.
Sēņu, siera un desas salāti
Sēnes sasmalcina, pannā sautē, līdz izdalās daļa sulas, atdzesē, sagriež šķēlītēs. Visas pārējās sastāvdaļas sagriež. Krējumu sajauc ar medu, cukuru, citrona sulu, sinepēm, sāli pēc garšas. Visu sajauc. Patur vēsumā 20 minūtes.
Sēņu vinegrets
Sēņu vinegretu var ļoti lēti sagatavot dažādos gadalaikos. Sēnes sīki sakapā, dārzeņus sagriež kubiņos. Visas sastāvdaļas sajauc, pēc garšas pieliek sāli un cukuru. Rotā ar pētersīļu zaļumiem.
Ar sēnēm un olām pildīti tomāti
Tomātus pārgriež, izņem sēklotni. Sēnes apcep sviestā, pievieno, sagrieztus sīpolus, sāli, piparus, atdzesē. Iepilda tomātos. Olas gareniski pārgriež. Olu «laiviņas» kārto šķīvī uz salātu lapām, pie vai uz katras «laiviņas» liekot pa pildītam tomātam. Dekorē ar dillēm vai pētersīļiem.
Baraviku sviests
Baravikas notīra, nosusina, sīki sagriež un uz sausas pannas apcep, līdz nedaudz iztvaiko sula, tad pievieno sviestu, sāli, sīki sagrieztus sīpolus un maltus melnos piparus, sacep, atdzesē. Putotam sviestam pievieno sēņu masu. Labi izmaisa. Lieto maizīšu pagatavošanai.
Gailenes krējumā
Sēnes nomazgā, lielākās pārgriež. Sautē sviestā, līdz sāk zust sēņu sula, tad pievieno sasmalcinātus sīpolus un iepriekš uzvārītu saldo krējumu. Vāra uz mazas liesmiņas, līdz masa sāk biezēt.
Sautētas baravikas
Sasmalcinātu sīpolu sautē karstā sviestā gaiši brūnu, tad pieliek sagrieztas baravikas, sāli, piparus un citrona sulu. Sautē 15 minūtes. Sautējumam, ja vēlas, pieliek skābo krējumu.