12 pikanti sēņu ēdieni Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Kad saldētavas un pieliekamie kambari ar meža veltēm ir pilni, ikvienam noderēs gardās sēņu receptes!

Gailenes ar āboliem

  • 600 g gaileņu,
  • 300 g ābolu,
  • 3 ēdamkarotes sviesta,
  • 2 ēdamkarotes miltu,
  • pusglāze piena,
  • pusglāze krējuma,
  • malti melnie pipari, sāls, dilles.

Gailenes notīra, sagriež. Ābolus sagriež šķēlītēs. Gailenes apcep, lai iztvaiko sēņu sula, pieliek ābolus un sviestu, cep vēl dažas minūtes. Uztumē ar miltiem, pievieno pienu, krējumu, sāli, piparus un uzvāra. Gatavu pārkaisa ar dillēm.

 

Sēņu šniceles

  • 600 g baraviku vai bērzlapju,
  • 3 olas,
  • milti, rīvmaize,
  • sviests,
  • malti melnie pipari.

Šnicelēm izmanto tikai sēņu cepurītes, kuras sagriež līmeniski. Baravikas aplej ar verdošu ūdeni, tad nosusina. Katru šniceli apkaisa ar pipariem un sāli un iemērc sakultā olā, tad apviļā miltos, olā un rīvmaizē. Sviestā cep brūnas. Pasniedz ar kartupeļu biezeni.

 

Kartupeļu pankūkas ar sēnēm

  • 1 kg kartupeļu,
  • 400 g vārītu sēņu,
  • 2 olas,
  • 5 ēdamkarotes miltu,
  • sāls,
  • tauki vai eļļa.

Sēnes samaļ gaļasmašīnā, kartupeļus sarīvē uz smalkās sakņu rīves. Kartupeļu masai pievieno sakultas olas, sēnes, miltus, sāli, samaisa. Ar karoti pankūkas liek uz pannas karstā eļļā un ātri apcep.

 

Sēņu un kartupeļu kotletes

  • 600 g sēņu,
  • 2 ēdamkarotes sviesta,
  • 300 g vārītu kartupeļu,
  • 2 olas,
  • 2 sīpoli,
  • 5 ēdamkarotes rīvmaizes,
  • skābs krējums,
  • eļļa,
  • malti melni pipari un sāls.

Sēnes notīra, applaucē un samaļ kopā ar vārītiem kartupeļiem un sīki sagrieztu, apceptu sīpolu. Pievieno sakultas olas, uzkarsētu sviestu, sāli, piparus un rīvmaizi, samīca. Kotletes vispirms apcep brūnas, tad pārlej ar krējumu un 5 minūtes sautē cepeškrāsnī.

 

Gaileņu kotletes

  • 800 g gaileņu,
  • 3 olas,
  • glāze vārītu rīsu,
  • 2 sīpoli,
  • 3 ēdamkarotes krējuma,
  • 1 ēdamkarote sviesta,
  • rīvmaize,
  • eļļa,
  • sāls,
  • sasmalcinātas dilles.

Notīrītas, applaucētas gailenes samaļ, pievieno rīsus, olas, sasmalcinātu un sviestā apceptu sīpolu, krējumu, sāli, dilles. Veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep sviestā vai eļļā 15 minūtes.

 

Sēņu kotletes

  • 1 kg svaigu sēņu,
  • 3 olas,
  • 1 ēdamkarote ar kaudzi sviesta,
  • 3 sīpoli,
  • 3 šķēles baltmaizes,
  • nepilna glāze piena,
  • rīvmaize,
  • malti melnie pipari, sāls,
  • eļļa.

Notīrītas sēnes vāra 5 minūtes, tad notecina ūdeni un pēc tam tās smalki sakapā. Pievieno pienā izmērcētu baltmaizi, sasmalcinātus un sviestā apceptus sīpolus, sakultas olas, sāli, piparus, visu samīca. Veido apaļas kotletes, apviļā rīvmaizē un cep sviestā vai eļļā brūnas. Pasniedz ar krējuma vai tomātu mērci.

 

Sēņu, siera un desas salāti

  • 400 g svaigu sēņu,
  • 150 g vārītās desas,
  • 100 g cieta, asa siera,
  • 150 g ābolu (2 āboli),
  • 2–3 tomāti,
  • 300 g krējuma,
  • medus, cukurs, citrona sula,
  • sinepes, sāls.

Sēnes sasmalcina, pannā sautē, līdz izdalās daļa sulas, atdzesē, sagriež šķēlītēs. Visas pārējās sastāvdaļas sagriež. Krējumu sajauc ar medu, cukuru, citrona sulu, sinepēm, sāli pēc garšas. Visu sajauc. Patur vēsumā 20 minūtes.

 

Sēņu vinegrets

  • 300 g sālītu sēņu,
  • 2 sīpoli,
  • 2 burkāni,
  • 1 biete,
  • 3 kartupeļi,
  • 1 svaigs gurķis,
  • 4 ēdamkarotes saulespuķu eļļas,
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas,
  • sāls, cukurs,
  • pētersīļu zaļumi.

Sēņu vinegretu var ļoti lēti sagatavot dažādos gadalaikos. Sēnes sīki sakapā, dārzeņus sagriež kubiņos. Visas sastāvdaļas sajauc, pēc garšas pieliek sāli un cukuru. Rotā ar pētersīļu zaļumiem.

 

Ar sēnēm un olām pildīti tomāti

  • 6 nelieli tomāti,
  • 200 g svaigi sviestā ceptu sēņu ar sāli un pipariem,
  • 3 cieti vārītas olas,
  • salātu lapas,
  • dilles vai pētersīļi.

Tomātus pārgriež, izņem sēklotni. Sēnes apcep sviestā, pievieno, sagrieztus sīpolus, sāli, piparus, atdzesē. Iepilda tomātos. Olas gareniski pārgriež. Olu «laiviņas» kārto šķīvī uz salātu lapām, pie vai uz katras «laiviņas» liekot pa pildītam tomātam. Dekorē ar dillēm vai pētersīļiem.

 

Baraviku sviests

  • Baravikas,
  • sviests,
  • sīpoli,
  • svaigi malti melnie pipari.

Baravikas notīra, nosusina, sīki sagriež un uz sausas pannas apcep, līdz nedaudz iztvaiko sula, tad pievieno sviestu, sāli, sīki sagrieztus sīpolus un maltus melnos piparus, sacep, atdzesē. Putotam sviestam pievieno sēņu masu. Labi izmaisa. Lieto maizīšu pagatavošanai.

 

Gailenes krējumā

  • 1 kg svaigu gaileņu,
  • 2 sīpoli,
  • 1 ēdamkarote sviesta,
  • 150 g salda krējuma,
  • sāls, pipari.

Sēnes nomazgā, lielākās pārgriež. Sautē sviestā, līdz sāk zust sēņu sula, tad pievieno sasmalcinātus sīpolus un iepriekš uzvārītu saldo krējumu. Vāra uz mazas liesmiņas, līdz masa sāk biezēt.

 

Sautētas baravikas

  • 500 g baraviku,
  • 1 ēdamkarote sviesta,
  • 1 sīpols,
  • muskatrieksts,
  • puse citrona sulas.

Sasmalcinātu sīpolu sautē karstā sviestā gaiši brūnu, tad pieliek sagrieztas baravikas, sāli, piparus un citrona sulu. Sautē 15 minūtes. Sautējumam, ja vēlas, pieliek skābo krējumu.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Sēņu ēdieni