Tad, kad gardu muti ēdam vinegretu, vienmēr pie sevis domājam – kāpēc gan šos salātus gatavojam tik reti? Tik tiešām, vinegrets būtu pelnījis biežāk nonākt uz mūsu galda gan tāpēc, ka tas ir tik gards, gan arī tāpēc, ka tā pagatavošana neprasa daudz iemaņu un par gala rezultātu nekad nebūs jāšaubās. Turklāt šie salāti ar dārzeņu palīdzību kārtīgi «piesien» dūšu.
Nepieciešams:
Mērcei:
Ja dārzeņi nav novārīti, tad kartupeļus, burkānus un bietes izvāra atsevišķi. Visiem dārzeņiem jābūt bez mizas, citādi salātos būs nepatīkami to sajust.
Sagatavo lielu bļodu. Sagriež nelielos kubiņos kartupeļus, burkānus un bietes, un visu liek bļodā. Smalki sakapā sarkano sīpolu, pievieno bļodas saturam. Kāpostus nedaudz sasmalcina, lai tie nav tik gari, bet ērti paņemami ar dakšu. Arī gurķus sagriež nelielos kubveida gabaliņos. Ja vēlas, var pievienot arī zaļos zirnīšus, bet tradicionālajā receptē tie nav iekļauti. Visas dārzeņu sastāvdaļas bļodā viegli apmaisa.
Gatavo mērci. Nelielā bļodiņā sajauc sinepes ar etiķi, sāli un pipariem. Tad lēnā strūklā lej eļļu un ar putojamo slotiņu puto, lai veidojas gaisīgs šķidrums. Kad viena eļļa pievienota, pamazām lej klāt otru. Pēc garšas pieliek cukuru. Mērce šajos salātos ir pati svarīgākā sastāvdaļa, tāpēc pēc garšas var pievienot vairāk sāls, cukura vai sinepju – kas nu kuram prasās vairāk.
Samaisītajiem dārzeņiem pieliek mērci un visu apmaisa. Pievieno smalki sakapātus zaļumus un pasniedz.