Baltais Jāņu siers Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Kas gan būtu Līgo un Jāņi bez sātīga, pašu gatavota siera. Neviens veikalā nopirktais nespēs aizvietot šo, tāpēc pēdējais laiks pēc senlatviešu tradīcijām pagatavot klasiku, lai papildinātu svētku galda mielastu.

Nepieciešams:

  • sāls,
  • 10 l lauku piena (vajadzīgs trekns piens, tāpēc no veikalā pirktā nesanāks),
  • 150 ml citronu sula (var izmantot arī galda etiķi),
  • ķimenes – pēc vēlēšanās.

Gatavošana:

1

Siera gatavošanai vajadzēs labi daudz marles, turklāt tā kārtīgi jāsamērcē ūdenī.

2

Lielā katlā lej pienu un ūdens peldē karsē gandrīz līdz vārīšanas temperatūrai – 90 grādiem. Te noderīgs būs pārtikas termometrs.

3

Kad nepieciešamā temperatūra sasniegta, pielej izspiestu citronu sulu (bez sēkliņām un mīkstumiem) un turpina karsēt, līdz veidojas sūkalas un masa pamazām sabiezē. Ik pa laikam masu apmaisa. Kad karsēšanas rezultātā izveidojušās sūkalas un masa kļuvusi par lielu bumbu, to visu salej samitrinātajā marlē. Šķidrumam jāiztek cauri, mīkstumam jāpaliek marlē.

4

Izveido vēlamo formu siera masai, aizsien galu, lai siers neplūst, un liek zem kāda sloga. Atstāj nostāvēties uz nakti. Pēc tam sieru vairākas reizes no visām pusēm aprīvē ar sāli.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Uzkodas, Svētki, Līgo svētki

Siļķu salāti

Nepieciešams (4 porcijām): 200 g gabaliņos sagrieztu marinētu...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...