Baltvīnā cepta vista Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Liene Brunzete
Vērtējums:

Kā man patīk gatavot ēdienu cepeškrāsnī! Ar nelielu laika ieguldījumu var iegūt patiesi gardas vakariņas vai pusdienas visai ģimenei.

Nepieciešams:

  • 1 vesela vista (apmēram 2 kg),
  • 1 citrons,
  • 4–5 svaiga timiāna zariņi,
  • 50 g mīksta sviesta,
  • 170 ml sausā baltvīna,
  • 2 lauru lapas,
  • 1 tējkarote olīveļļas,
  • sāls, svaigi malti pipari.

Gatavošana:

1

Noskalo vistu, nosusina. Paņem pāris timiāna zariņus un pabāž zem vistas ādas. Lauru lapas un otru pāri timiāna zariņus ieliek vistas vēderā.

2

Tad ņem mīkstu sviestu un vairākās vietās pabāž zem vistas ādas. Kamēr gatavojat vistu, ieslēdziet cepeškrāsni un sakarsējiet to līdz 200 grādu temperatūrai!

3

Citronu pārgriež uz pusēm. Vienu pusi citrona sulas, spiežot pārslaka pāri vistai. Izspiesto citronu ieliek vistas vēderā. Vistu pārslaka ar eļļu (eļļa palīdz pielipt garšvielām), no visām pusēm pārkaisa ar sāli un pipariem un to visu kārtīgi ierīvē. Ja vēlas, citronam uz smalkas rīves norīvē miziņu (apmēram pusi tējkarotes vai veselu tējkaroti) un kopā ar sāli un pipariem to ierīvē vistā.

4

Tad vistu liek cepamtraukā. Traukā ielej baltvīnu, ieliek timiāna zariņu un šķēlītēs sagrieztu otru citrona pusi (pāris šķēlītes ievieto vistai zem spārniem jeb padusēs).

5

Cepšana: Vistu liek uz viena sāna un cep sakarsētā cepeškrāsnī 20 minūtes, tad izņem ārā un uzmanīgi pagriež uz otriem sāniem, cep atkal 20 minūtes. Tad ņem ārā vēlreiz, pagriež ar krūtiņu uz augšu, samazina cepšanās temperatūru līdz 180 grādiem un cep vēl 20 minūtes vai tik ilgi, kamēr vista ir gatava un kļūst zeltaini brūna.

6

Vistas gatavību var pārbaudīt, ar nazi iegriežot starp stilbu un ķermeni. Ja gaļa vēl ir sārta un tek sārta sula, tad pacep vēl, savukārt gatava gaļa nav sārta (es cepu vēl apmēram 10–15 minūtes). Galvenais nepārcept, tad gaļa būs sausa. Tāpēc šajā posmā vistu vajag pieskatīt, jo, kā zināms, katrai cepeškrāsnij ir savas cepšanas īpatnības.

7

Vistu izņem no krāsns, pārklāj ar foliju, un ļauj tai atpūsties 10 minūtes. Izveidojušos sulu no cepeša var izmantot par mērci.  

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Gaļas ēdieni, Svētki, Ziemassvētki

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...