Cālis tabakā   Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Aigars Jansons, «Zaķīša» receptes
Vērtējums:

Cālis tabakā ir padomju laiku kafejnīcu un restorānu kulta ēdiens. Pēdējā laikā šo vārdu salikumu vairs neesmu dzirdējis daudzus gadus. Varētu likties, ka šī ēdiena pagatavošanā izmanto tabaku, taču ar to nav nekāda sakara. Cālis tabakā ir gruzīnu nacionālais ēdiens, un savu nosaukumu tas ir ieguvis no pannas, kurā to gatavo. Pannu sauc par tabaku. Tā ir smaga, ar biezu dibenu un smagu vāku, kurš piespiež cāli pie pannas un cepšanas laikā neļauj tam deformēties, lai paliktu pilnīgi plakans. Lai nebūtu jāpērk šī panna, var izlīdzēties ar katlu, kurā ir ieliets ūdens. Šis katls piespiedīs cāli tieši tāpat kā pannas vāks.

 

Nepieciešams:

  • 2 nelieli cāļi,
  • citrons,
  • melnie pipari,
  • sāls,
  • olīveļļa,
  • sviests,
  • ķiploks,
  • malts čili pipars,
  • dārzeņi.

 

Gatavošana:

1

Cāli pārgriež pa vēderu, izklāj un ar gaļas āmuru izklapē tā, lai tas kļūtu plakans. Izklapēto cāli no abām pusēm apslacina ar citronu sulu, uzber nedaudz sāls un atstāj uz pāris stundām, lai iemarinējas.

2

Pannā ielej nedaudz olīveļļas un pieliek mazliet sviesta. Liek cepties cāli ar ādu uz pannas. Uz cāļa uzliek katlu ar ūdeni. Cep apmēram 8 minūtes. Tad cāli apgriež, atkal liek virsū katlu un cep vēl tikpat ilgi – 8 minūtes. Šo procedūru izdara 2 reizes.

3

Saspiež piestā 4 ķiploku daiviņas, pieliek klāt nedaudz sāls, svaigi maltus melnos piparus, pustējkaroti maltu čili piparu un pielej klāt 4 ēdamkarotes olīveļļu, tad samaisa.

4

Ar šo maisījumu apsmērē cāli no abām pusēm un liek atkal cepties. Protams, atkal uzliekam katlu ar ūdeni, lai cālis visu laiku būtu piespiests pie pannas. Cāli apcep 4 minūtes no abām pusēm.

5

Pasniedz cāli tabakā ar svaigiem un ceptiem dārzeņiem.

1 kometāri

  • Zanda
    Nevis "saspiest spiestā", bet gan piestā!

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Gaļas ēdieni

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...