Cepeškrāsnī cepti pildīti sīpoli, 2 receptes Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Sīpoli ar kazas sieru un šķiņķi

Nepieciešams:

  • rozmarīns,
  • malta paprikas,
  • sāls,
  • 1 ola,
  • 1 šalote,
  • 2 šķēlītes kūpināta šķiņķa,
  • 2 lieli vai 4 mazāki sarkanie sīpoli (var izmantot arī citas krāsas sīpolus),
  • apmēram tikpat svaiga kazas siera,
  • 1/2 daiviņa ķiploka,
  • olīveļļa,
  • pipari,
  • Provansas garšaugu maisījums,
  • timiāns.

Gatavošana:

  1. Sīpolus nomizo un apmēram 20 minūtes vāra sālītā verdošā ūdenī, tad izņem laukā, ļauj atdzist, nogriež augšiņu un izvelk ārā viduci.
  2. Sagatavo pildījumu: sasmalcina šķiņķi, smalki sakapā šaloti un ķiploku, sadrupina svaigu kazas sieru, pievieno olu, sāli un piparus, nedaudz paprikas pulvera, Provansas garšaugu maisījuma, rozmarīna un timiāna. Visu samaisa viendabīgā masā.
  3. Pildījumu iepilda sīpolos, izliek «cepurītes», novieto uz cepamā trauka un uzpilina nedaudz olīveļļas. Cep cepeškrāsnī 170°C temperatūrā apmēram 25 minūtes.

 

Sīpoli ar sieru un valriekstiem

Nepieciešams:

  • 80 g Rokforas vai cita līdzīga siera,
  • garšvielas pēc vēlēšanās,
  • 1–2 daiviņas ķiploku,
  • 4 sarkanie sīpoli,
  • 1 ēdamkarote rīvmaizes,
  • 20 g valriekstu,
  • nedaudz eļļas un sviesta cepšanai.

Gatavošana:

  1. Katram sīpolam nogriež saknītes galu. No otra gala nogriež vāciņus. Ar nazi izgrebj sīpola vidu tā, lai paliek 1,5 cm bieza sieniņa. Sīpolus un to cepurītes no iekšpuses un ārpuses apziež ar eļļu un liek cepties cepeškrāsnī 180˚C temperatūrā nepilnu stundu.
  2. Gatavo pildījumu: smalki sagriež sīpolu vidiņus, sakapā ķiploku, abus apcep sviestā zeltainus, tad pievieno rīvmaizi un maisot cep vēl 2–3 minūtes; sadrupina un apgrauzdē valriekstus; sarīvē sieru.
  3. Bļodā samaisa apceptos sīpolus ar valriekstiem, sieru un garšvielām. Pildījumu liek sīpolos un cep cepeškrāsnī vēl 10 minūtes.
  4. Pasniedzot uzliek cepurītes un grezno ar timiāna zariņu.

 

Šalotes, sīpolu paveids

Šalotes ir nevis mazi sīpoli, bet viens no sīpolu paveidiem – līdzīgi maurlokiem, lielloku sīpoliem u.c. Tām ir maigāka garša, bet izteiktāka smarža, un tās lieto tāpat kā parastos sīpolus. Par auga dzimteni konkrētu ziņu nav, taču uzskata, ka tā varētu būt Centrālāzija – Turkmēnija, Irāna, Afganistāna. Mūsdienās izplatītas dažādas šalošu šķirnes – ar iegareniem un ar apaļiem sīpoliņiem, kam miza mēdz būt gan iesārta, gan dzeltenīga. Dabā tās ir daudzgadīgas, taču kultūršķirnes audzē kā viengadīgu augu. Līdzīgi vietējiem Latvijas ligzdu sīpoliem šalotes veģetācijas laikā no viena sīpola veido vairāku sīpolu čemuru. Ja daiviņas nav atdalījušās, tās pēc nomizošanas nošķir citu no citas līdzīgi ķiplokiem.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Uzkodas, Dārzeņu uzkodas, Gaļas uzkodas

Falafeli

Falafeli ir tradicionāls arābu ēdiens – eļļā...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Siļķu salāti

Nepieciešams (4 porcijām): 200 g gabaliņos sagrieztu marinētu...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...