Cepeškrāsnī gatavoti dārzeņu čipsi Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Liene Brunzete, www.lienegatavo.lv
Vērtējums:

Čipsi parasti visiem asociējas ar kaut ko neveselīgu. Bet ir veids, kā šo neveselīgumu var pārvērst veselīgumā – izmantot dažādus citus dārzeņus, piemēram, bietes, burkānus, kāļus, saldos kartupeļus un gatavot to visu cepeškrāsnī. Vienīgi ir jāievēro divi galvenie nosacījumi – dārzeņu šķēles jāsagriež īpaši plāni un jāizbrīvē laiks, lai varētu uzraudzīt cepšanās procesu, jo šķēlītes, tā kā tās ir ļoti plānas, var sadegt pavisam īsā laikā.

Nepieciešams:

  • dažādi svaigi sakņu dārzeņi – bietesburkānisaldie kartupeļipastinaks, lapu kāposts,
  • nedaudz eļļas,
  • sāls, pipari, paprikas pulveris, kā arī pēc vēlēšanās ķiploku pulveris, bet tas nav obligāts.

Noderīgi padomi

  • Čipsu gatavošanai var izmantot arī dārzeņu mizojamo nazi, bet tad jācep 150 °C temperatūrā un cepšanas laiks būs īsāks – apmēram 7–10 minūtes. Šādai metodei vispiemērotākie būs garenie dārzeņi, piemēram, burkāni, garenas bietes, saldie kartupeļi, pētersīļa vai pastinaka sakne. Ir ļoti jāpieskata, lai tie nepiedeg.
  • Gatavojot biešu čipsus, lai tie būtu kraukšķīgāki, saliek bļodā, pārslaka ar eļļu, uzber nedaudz sāli, visu samaisa un atstāj 15 minūtes. Pirms likšanas uz cepamās plāts, visu lieko šķidrumu nosusina. Cep 160 °C temperatūrā apmēram 10–15 minūtes.
  • Gatavojot lapu kāpostu, kuru briti raksta «kale», lapas nomazgā, kārtīgi nosusina un ar rokām saplucina vidēji lielos gabalos, pirms tam nogriežot nost cieto kātu, kas ir lapas vidū. Liek lielā bļodā, pārslaka ar eļļu, pārber vēlamās garšvielas un visu kārtīgi samīca. Tad liek uz cepamās plāts un cep 150 °C temperatūrā apmēram 7 minūtes.
  • Lai kartupeļu čipsi būtu kraukšķīgāki, tos pirms cepšanas noskalo un kārtīgi nosusina.
  • Čipsus jāuzglabā slēgtā traukā, jo savādāk tie pavisam ātri zaudēs savu kraukšķīgumu tāpēc, ka lieliski uzsūc telpā esošo mitrumu.

Gatavošana:

1

Pats gatavošanas process ir vienkāršs – izmantojot virtuves kombainu vai dārzeņu rīvi, sagriež dārzeni cik iespējams plānās šķēlēs. Rīvei jābūt tādai, kas sagriež dārzeni vienādi plānās šķēlēs. Tādu rīvi mēdz saukt par mandolīnu. Griešanai var izmantot arī nazi, bet tad tas būs laikietilpīgāks process.

2

Liek uz cepešplāts dārzeņu ripiņas cieši blakus citu citai, jo cepoties tās ļoti samazināsies. Pārslaka ar pavisam nedaudz eļļas, pārkaisa sāli, ja to lieto, un cep sakarsētā krāsnī 140–160 °C temperatūrā(atkarībā no izvēlētā dārzeņa) apmēram 10–15 minūtes vai mazliet ilgāk (tas atkarīgs no ripiņu biezuma), ik pa laikam paskatoties, vai nepiedeg, jo tas var notikt ļoti strauji. Tad ņem ārā no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Uzkodas, Dārzeņu uzkodas

Falafeli

Falafeli ir tradicionāls arābu ēdiens – eļļā...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Siļķu salāti

Nepieciešams (4 porcijām): 200 g gabaliņos sagrieztu marinētu...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...