Ceptas reņģes diļļu mētelī Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Aigars Jansons, «Zaķīša» receptes
Vērtējums:

Saka, latvieši esot reņģēdāji, un tur nav nekas slikts! Reņģe ir ļoti garšīga zivs un pirmās republikas laikā tā bija viena no Latvijas eksporta precēm, kuru eksportēja uz aptuveni 20 valstīm un eksporta apjoms sasniedza gandrīz 1000 tonnas gadā. Es domāju, ka daudzas tautas, kuras dzīvo pie jūras, var saukt par reņģēdājām, dīvaini būtu, ja tā sauktu čehus vai šveiciešus. Liels pluss reņģei ir arī tas, ka tā ir ļoti lēta – Rīgas tirgū kilograms maksā lētāk nekā pudele alus. Tātad – lēti, labi, ļoti garšīgi, un ļoti daudziem cilvēkiem tas ir svarīgi. Tieši tāpēc reņģes tirgū izpērk 10 reizes ātrāk nekā citas zivis.

Šoreiz piedāvāšu visvienkāršāko reņģu pagatavošanas recepti: ceptas reņģes, taču ar nelielu garšas akcentu. Es iemarinēšu šīs zivis lielā daudzumā diļļu, tas piedos īpašu aromātu, tādu pašu kā vārītiem vēžiem. Tirgū nopirku 3 kg svaigu reņģu un kopā ar visām pārējām izejvielām –olām, miltiem, dillēm un taukvielām cepšanai – summa man sanāca ap 3 eiro.

 

Nepieciešams:

  • svaigas reņģes,
  • diļļu kāti,
  • dilles,
  • olas,
  • milti,
  • eļļa,
  • sāls, pipari.

 

Gatavošana:

1

Reņģes nomazgā, tām nogriež galvas un iztīra vēderus.

2

Diļļu kātus sagriež 10 cm garos gabalos, sadauza ar naža spalu, lai no tiem vieglāk izdalītos diļļu sula, tad apber ar 4 tējkarotēm sāls un nedaudz ar rokām saspaida.

3

Traukā liek iztīrītās reņģes, diļļu kātus, nedaudz smalki sagrieztu diļļu un atstāj uz 30 minūtēm, lai reņģes iemarinētos. Trauku pārklāj ar pārtikas plēvi vai foliju.

4

Kamēr reņģes ievelkas ar diļļu aromātu, gatavo mīklu. Bļodā iesit 4 olas, liek klāt sasmalcinātas dilles, sāli, miltus un svaigi maltus piparus un atjauc ar ūdeni vai gaišo alu – tā, lai izveidotos krējuma konsistencei līdzīga mīkla.

5

Pannā uzkarsē eļļu un liek virsū reņģes, kas apmērcētas mīklā. Cep minūti no vienas puses un minūti no otras puses, lai veidotos zeltaina garoziņa.

6

Svaigi ceptas, siltas reņģes ir fantastiski garšīgas! Vai jūtat kolosālo diļļu aromātu, no kura siekalas saskrien mutē? Baltijas jūras sudrabs ir ienācis jūsu virtuvē – labu apetīti!

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Uzkodas, Zivju, Pamatēdieni, Zivju ēdieni

Falafeli

Falafeli ir tradicionāls arābu ēdiens – eļļā...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Siļķu salāti

Nepieciešams (4 porcijām): 200 g gabaliņos sagrieztu marinētu...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...