Cēzara salāti Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Galvenais šo salātiem šarms ir tas, ka tie ir ļoti vienkārši gatavojami, nav nepieciešams daudz sastāvdaļu un to garša ir oriģināla un patīkama. To «īpašā odziņa» ir mērce, kuras sastāvā ietilpst anšovi. Savukārt ar Romas imperatoru Jūliju Cēzaru Cēzara salātiem patiesībā nav nekādas saistības, izņemot to, ka senais valdnieks un slaveno salātu autors nāk no viena un tā paša apvidus un abi ir iekarojuši daudzas pasaules valstis – kaut dažādos veidos, bet tomēr. Šie salāti, kas atrodami gandrīz ikviena restorāna ēdienkartē visā pasaulē, ir cēlušies Amerikā. Tos radījis itāliešu pavārs Cēzars Kardīni (Caesar Cardin), kuram pagājušā gadsimta 20.–40. gados, lai apietu tolaiku Ziemeļamerikas «sauso likumu», Meksikā, Tihuānas pilsētā, kas robežojas ar ASV pilsētu Sandjego, piederēja vairāki restorāni. Un tas noticis tā...

Bija 1924. gada 4. jūlijs – ASV Neatkarības diena. Restorānā šajā svētku dienā sanāca tik daudz apmeklētāju, ka lēnām sāka beigties visi produkti. Taču cilvēki nāca un nāca, un būtu muļķīgi slēgt restorānu ar vārdiem: «Piedodiet, mums vairs nav nekā ko pasniegt!» Pavārs Kardīni ielūkojās pieliekamajā – romiešu salāti, grauzdiņi, siers, olas, olīveļļa... Viņš visu rūpīgi sajauca, un salāti gatavi! Vēlāk tiem pavāra brālis Alekss Kardīni – kara lidotājs – pievienoja anšovus, tā teikt, pikantumam un nosauca tos par Aviatora salātiem. Tomēr šis nosaukums neguva atsaucību, jo salātus gan ar anšoviem, gan bez tiem turpināja saukt par Cēzara salātiem. Mūsdienās pastāv dažādas Cēzara salātu receptes – ar kūpinātu lasi, garnelēm, tītara gaļu


Nepieciešams:

  • 3 romiešu salātu galviņas,
  • vistas fileja,
  • taukvielas apcepšanai,
  • sāls, pipari,
  • daži ķirštomāti un parmezāna siers – pasniegšanai.

Grauzdiņiem:

  • 5–6 maizes šķēles,
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas,
  • sāls, pipari – pēc garšas.

Mērcei:

  • 6 anšovu filejas, kas notecinātas no eļļas,
  • 1 neliela ķiploku daiviņa,
  • jūras sāls,
  • 2 lieli olu dzeltenumi,
  • 2 ēdamkarotes vai nedaudz vairāk svaigi spiestas citronu sulas,
  • nepilna tējkarote Dižonas sinepju,
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas,
  • līdz 100 ml augu eļļas,
  • 3 ēdamkarotes smalki sarīvētu parmezāna,
  • svaigi malti melnie pipari.

Gatavošana:

1

Romiešu salātu lapas noskalo, notecina lieko ūdeni, ja nepieciešams, saplucina sīkākos gabaliņos.

2

Vistas fileju nomazgā, nosusina papīra dvielī, apsāla, apkaisa ar pipariem un pannā sakarsētās taukvielās apcep. Jāuzmana, lai fileja nepārceptos un tāpēc nesanāktu pārāk sausa. Izceptu padzesē un sagriež strēmelēs.

3

Pagatavo grauzdiņus – maizes šķēles labāk sapluinīt ar rokām, nevis sagriezt ar nazi, jo tad tās labāk uzsūks mērci. Maizes gabaliņus novieto uz cepamās plāts, apslaka ar olīveļļu, apkaisa ar sāli un pipariem, sajauc un liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 190 °C. Cep 10–15 minūtes, laiku pa laikam pajaucot, līdz maizes gabaliņi ieguvuši zeltainu krāsu.

4

Sagatavo mērci – sasmalcina ķiploka daiviņu un anšovu filejas, sajauc kopā, piemet šķipsniņu sāls un visu saplacina plācenītī. Virsū uzsit abus olu dzeltenumus, pieliek sinepes un piespiež citrona sulu. Visu samaisa ar putojamo slotiņu un tad lēni – pavisam sīkā strūkliņā – iekuļ olīveļļu, bet pēc tam – augu eļļu. Kuļ, kamēr mērce sanāk bieza un spīdīga. Pievieno rīvēto sieru un, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, piparus un citronu sulu. Šo mērci var sagatavot dienu iepriekš.

5

Bļodā liek mērci, salātus, vistas filejas strēmeles, grauzdiņus un visu sajauc. Novieto porciju traukos un pārkaisa ar sarīvētu sieru un izrotā ar pārgrieztām tomātu pusītēm.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Salāti, Gaļas salāti

Siļķu salāti

Nepieciešams (4 porcijām): 200 g gabaliņos sagrieztu marinētu...