Vārds «dolma» ir kopējs vairākām tjurku tautām (Krimas tatāriem, turkiem, turkmēņiem, azerbaidžāņiem, uzbekiem), tas veidojies no darbības vārda «dolmak», kas nozīmē «pildīt». Kulinārijā par domām vīnogu lapu tīteņus, kas pildīti ar rīsiem, maltu gaļu u.c. Sautētām vīnogu lapām piemīt viegli skābena, n aromātiska garša, tās lieliski sader ar gaļu un garšvielām.
Nepieciešams:
Ja izmanto svaigas vīnogu lapas, tās ievieto traukā, aplej ar verdošu ūdeni un ļauj 1 stundu nostāvēties. Daļu ūdens pēc tam nolej citā traukā – vēl noderēs, bet vīnogu lapas noskalo aukstā ūdenī un ļauj nedaudz apžūt.
Rīsus novāra. Piparmētru un pētersīļu lapiņas smalki sakapā. Sīpolu nomizo, smalki sagriež.
Bļodā liek malto gaļu, rīsus, sīpolu, zaļumus, sāli, piparus, garšvielas un visu labi sajauc. Uz virtuves dēlīša novieto vīnogu lapu ar gludo pusi uz leju, virsū liek 1–2 ēdamkarotes pildījuma (atkarībā no lapas lieluma), tad lapu saloka un veido tīteni.
Sagatavotos tīteņus liek vienā kārtā platā katlā vai pannā ar augstām malām tā, lai tie nosegtu visu virsmu, tad tos pārlej ar buljonu, kam piejaukts vīnogu mērcējamais ūdens (ja lieto konservētas lapas, tad pārlej ar tīru buljonu), – tik daudz, lai šķidrums tīteņus tik tikko pārsegtu. Virsū novieto lēzenu šķīvi, lai tīteņi paliktu savās vietās, un novieto uz pavarda.
Uz vidējas liesmas uzvāra, pēc tam uzliek vāku un sautē apmēram 45 minūtes, kamēr vīnogu lapas top mīkstas. Gatavās dolmas novieto uz liela šķīvja un apslaka ar olīveļļu un citronu sulu.