Latvieši ir sēņotāju tauta – tā man gribētos teikt, jo rudenī, kad mežā parādās sēnes, tad sēņot dodas arī tie, kas parasti īpaši uz mežu neraujas. Klasiski mēs pastēti iedomājamies kā kaut ko tādu, kas ir gatavots no dzīvnieku vai putnu aknām. Ar šo recepti gribu parādīt, ka pastēti var ēst arī tie, kas dzīvnieku izcelsmes produktus nelieto. Vienīgais, kas ir jāizdara – jāiet salasīt sēnes uz mežu vai arī jānopērk tirgū. Šāda pastēte labi garšos uz grauzdiņa vai sausmaizītes.
Nepieciešams:
Sakarsētā eļļā vai sviestā uz pannas liek vidēji smalki sagrieztas gailenes un cep, kamēr no sēnēm nākušais šķidrums ir iztvaikojis. Tad noņem no pannas un uz tās pašas pannas eļļā vai sviestā apcep vidēji smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku, kamēr gandrīz mīksti.
Pievieno sēnes, lauru lapu, svaigas timiānu lapiņas un visu izmaisa. Tad pievieno brendiju un pēc mirkļa arī apelsīnu sulu – ja to lieto – un cepot maisa pāris minūtes, līdz alkohols iztvaiko, ēdienam atstājot nelielu garšas niansi no pievienotā brendija. Pievieno saldo krējumu un visu mazliet pasautē.
Tad sēnes liek bļodā, pievieno garšvielas un ar rokas blenderi sablenderē. Masu kārto mazos trauciņos, nosedz ar pārtikas plēvi, lai pastēte neapkalst (var pārliet pastēti ar nelielu kausēta sviesta kārtu, lai veidojas vāciņš) un liek ledusskapī atdzist vismaz pāris stundas.