Garšvielu sālsūdenī mērcēts tītara cepetis Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Oriģinālās receptes autore ir britu pavārgrāmatu rakstniece, televīzijas šovu pavāre Naidžela Losone (Nigella Lawson). Anglosakšiem tītara cepetis ir viena no svētku tradīcijām, un, izmantojot Naidželas ieteikumus, šis putns pēc izcepšanas vairs nav sauss, bet sanāk sulīgs, turklāt izcepas salīdzinoši ātri. Šo paņēmienu var izmantot, gatavojot arī citu «sausu» gaļu – zosis, pīles, vistas, šo putnu filejas, stirnas gaļu u. tml. Var tikai nedaudz pamainīt garšvielas.

Nepieciešams:

  • 5–5,5 kg tītara,
  • ~6 litri ūdens,
  • 250 g jūras sāls,
  • 200 g cukura,
  • 4 ēdamkarotes kļavu sīrupa,
  • 4 ēdamkarotes šķidra medus,
  • 1–2 apelsīni (sagriezti 4 daļās),
  • 2 sīpoli (nemizoti, sagriezti 4 daļās),
  • ~6 cm garš svaigas ingvera saknes gabaliņš (nemizots un sagriezts 6 šķēlēs).

Garšas piedevas:

  • 1 saišķis garšaugu franču manierē (timiāna, rozmarīna, bazilika, estragona zariņi, pētersīļu kāti, pāris lauru lapu u.c. garšaugi pēc izvēles),
  • 1 kanēļa standziņa,
  • 3 ēdamkarotes melno piparu graudiņu,
  • 2 ēdamkarotes smaržīgo piparu,
  • 2 ēdamkarotes balto sinepju sēklu,
  • 1 ēdamkarote ķimeņu,
  • 4 krustnagliņas,
  • 4 zvaigžņu anīss.

Cepeša glazūrai:

  • 75 g sviesta (lieliski, ja sviesta vietā var izmantot zosu taukus),
  • 3 ēdamkarotes kļavu sīrupa.

Gatavošana:

1

Cukuru, sīrupu un medu ieliek vienā litrā karsta ūdens un maisa, kamēr cukurs ir izkusis un sajaucies ar sīrupu un šķidro medu. Ļauj atdzist, pievieno pārējam ūdenim, kas ieliets lielākā katlā vai tīrā spainī, vai plastmasas tvertnē – traukam jābūt pietiekami apjomīgam, lai tajā varētu iegremdēt visu putnu. No apelsīnu ceturtdaļām ūdenī izspiež sulu, tad tās liek iekšā traukā, pievieno sāli, sīpolus, ingveru, visas garšas piedevas (garšaugus var sagriezt smalkāk). Maisa, lai sāls izšķīst.

2

Iztīrītu, cepšanai sagatavotu putnu ievieto šķidrumā tā, lai tas to par pirksta tiesu pārklātu. Ja ar esošo ūdeni nepietiek, tad pielej vēl klāt tīru, aukstu ūdeni. Trauku pārklāj ar vāku, pārtikas plēvi u. tml., tad novieto aukstā vietā – vismaz uz 12 stundām, bet labāk uz 24 vai pat 48 stundām.

3

1–2 stundas pirms gatavošanas putnu izņem no garšaugu sālījuma, notecina no šķidruma, nosusina ar virtuves papīra dvieļiem.

4

Pannā uz mazas uguns izkausē sviestu un iemaisa tajā sīrupu, ar to pirms ievietošanas cepeškrāsnī iesmērē tītaru. Arī cepšanas laikā ar sviesta un sīrupa glazūru laiku pa laikam nosmērē cepeti.

5

Uz cepešpannas novietotu tītaru ievieto līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī (ja izmanto ventilatoru, temperatūru var samazināt līdz 180 °C). Cep apmēram 2,5 stundas. Gaļas gatavību pārbauda, ar asu nazi iedurot vietā, kur ķermenis pienāk pie kājas – ja iztek dzidra sula, tad cepetis ir gatavs, ja rozā, tad pacep vēl kādu laiku.

6

Izceptu cepeti izņem no cepeškrāsns, pārsedz ar folijas loksnēm un ļauj 20–40 minūtes iestāvēties. Tad pasniedz – veselu vai sadalītu.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Gaļas ēdieni, Marinējam gaļu, Svētki, Lieldienas, Ziemassvētki

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...