«Grisini» – itāliski grissini – ir viena no itāliešu virtuves uzkodām, ko pasniedz kā aperitīvu pirms galvenās ēdienreizes. Mūsu izpratnē tie ir gareni maizes salmiņi, taču resnāki par mūsu tik ierastajiem «Rīgas salmiņiem». Lai bagātinātu garšu, šīs maizes standziņas var gatavot arī ar dažādiem zaļumiem vai sēkliņām.
Nepieciešams:
Sajauc miltus, sauso raugu. Maisījuma vidū lej siltu ūdeni (sākumā pievieno 100 ml, ja šķiet, ka vajag vēl, tad pielej atlikušos 25 ml), cukuru, sāli un eļļu. Visu mīca ar rokām, līdz masa top viendabīga un nelīp pie rokām. Tad no mīklas izveido apaļu bumbu – pārsmērē ar olīveļļu un liek siltā vietā raudzēt vismaz stundu vai kamēr mīkla ir kļuvusi 2 reizes lielāka.
Kad mīkla uzrūgusi, sadala 4 daļās, mazliet izrullē un sagriež garenās apmēram 1–2 cm strēmelēs. Katru mīklas strēmeli mazliet pastiep un ar rokām izrullē apmēram 0,5 cm diametrā un tik garu, lai ietilpst jūsu izvēlētajā pannā. Ja vēlas izmantot zaļumus, tad pirms rullēšanas mīklas strēmeli pārkaisa ar nedaudz smalki sakapātiem svaigiem zaļumiem vai citām piedevām.
Cep cepeškrāsnī 170°C temperatūrā apmēram 10–15 minūtes vai kamēr grisini kļūst gaiši brūni. Pasniedz kopā ar prošuto, aptinot plānu šķiņķa šķēlīti ap katru maizes standziņu.