Jēra gaļas un dārzeņu sautējums Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Gardēži augstu vērtē līdz 8 nedēļu vecumam nokautu piena jēru gaļu, jo tā ir sevišķi maiga un mīksta. Vienota iedalījuma nav, taču caurmērā par jauniem pasaulē atzīst jērus līdz gada vecumam. Tomēr arī nobriedušu aitu gaļai ir savi cienītāji, kuriem šķiet tīkama tās specifiskā piegarša. Aitu gaļā ir ap 17 % olbaltumvielu un ap 23 % tauku, tā satur E, D un B grupas vitamīnus, kāliju, kalciju, magniju, nātriju, fosforu, dzelzi, mangānu, varu, cinku, selēnu. Jaunākie pētījumi liecina, ka dabiskās ganībās barotu aitu gaļa var būt vērā ņemama omega-3 taukskābju avots un tātad ir alternatīva tiem, kuriem negaršo vai nav pieejamas zivis. Vidēji 100 gramos aitu gaļas ir 135 kilokalorijas. Jēra, tāpat arī aitas gaļa lieliski garšo kopā ar dārzeņiem. Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs laiku, bet tas ir tā vērts, lai iegūtu smaržīgu un garšīgu sautējumu.

Nepieciešams:

  • eļļa cepšanai,
  • 150 g zirņu,
  • 3 zariņi svaiga rozmarīna,
  • 200 g pastinaku,
  • 500 g kartupeļu,
  • 750 ml liellopu gaļas buljona,
  • 70 g kviešu miltu,
  • 200 g puravu,
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1,5 kg jēra pleca,
  • 100 g nesālīta sviesta,
  • 250 ml tumšā alus,
  • 200 g tomātu,
  • 200 g burkānu,
  • 4 ķiploka daiviņas,
  • 1 ēdamkarote sasmalcinātu rozmarīna lapiņu,
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas,
  • zaļumi (pētersīļu lapiņas u.c.) pasniegšanai.

Gatavošana:

1

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C temperatūrai un sagatavo produktus. Jēra gaļu sagriež 3 cm garos gabalos. Kartupeļus, burkānus un pastinakus nomazgā, nomizo un sagriež gabaliņos (līdz 5 cm). Tomātus nomizo, izņem sēklotni un sagriež kubiņos. Zirņus izloba no pākstīm, purava kātu sagriež plānās šķēlītēs. Ķiploka daivas nomizo, pārgriež uz pusēm.

2

Katlā ar biezu dibenu uzkarsē divas ēdamkarotes olīveļļas, tad tajā ievieto jēra gaļu un apcep vienmērīgi brūnu. Gaļu izņem no katla un noliek malā.

3

Pēc tam katlā ieliek puravus un sautē, līdz tie kļūst mīksti. Pievieno sviestu un izkausē. Pieliek miltus, un maisot apbrūnina kādas 15 minūtes.

4

Lai nebūtu, kunkuļu, sviesta–miltu–puravu masā ar putojamo slotiņu iekuļ alu un buljonu. Pievieno tomātus un malā nolikto jēra gaļu, uzkarsē līdz vārīšanās, uzliek vāku un uz lēnas uguns turpina sutināt 1,5 stundas, uzmanot, lai vārīšanās būtu tik tikko manāma.

5

Lielā cepešbļodā saliek sagrieztos kartupeļus, burkānus, pastinakus un ķiplokus un samaisa ar atlikušo olīveļļu, sāli un pipariem, pieliek rozmarīna zariņus. Cep cepeškrāsnī 45 minūtes, ik pēc 15–20 minūtēm apmaisot, līdz dārzeņi ir mīksti.

6

Gatavos dārzeņus izņem no krāsns, izmet rozmarīna zariņus un pievieno zirņus. Visu liek katlā ar jēra gaļu, vāra desmit minūtes. Pievieno sasmalcinātas rozmarīna lapiņas, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Sautējumu pasniedz, pārkaisot ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Gaļas ēdieni

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...