Zem šī smalkā nosaukuma – kannelloni, itāliski cannelloni – patiesībā slēpjas kaut kas vienkāršs: pildīti makaroni. Salīdzinot ar pārējiem šāda veida izstrādājumiem, tie izskatās kā palielas, resnas caurules, kuras var pildīt, ar ko vien sirds vēlas – izvēles iespējas ir gan veģetāriešiem, gan gaļēdājiem. Šoreiz es pildīju ar tītara gaļu, kas varbūt nav tik pierasta lietošanā kā, piemēram, vistas gaļa. Taču tītara gaļu izvēlējos ar nolūku, jo tā tomēr skaitās augstvērtīgāka un diētiskāka. Un tā kā pludmales sezona vairs nav aiz kalniem, tad kāpēc gan neizvēlēties mazāk treknus produktus?
Nepieciešams:
Makaronu pildījumam:
Mērcei:
Par kanelloni (cannelloni) par itāliešu makaronus apmēram 2–3 cm diametrā un līdz 10 cm garus. Ir arī cits nosaukums – manikoti (manicotti). Kaut arī tos parasti lieto kā sinonīmus, manikoti ir diametrā «ļoti resni» kannelloni. Ir sastopamas arī kanelloni plāksnītes, kuras pēc pildījuma novietošanas uz tām satin ar rokām.
Sagatavo mērci – lej katliņā tomātus savā sulā, pievieno visas garšvielas, visu uzvāra. Mazliet atdzesē un sablenderē.
Tad gatavo pildījumu makaroniem. Tītara gaļu samaļ vai ļoti sīki sasmalcina ar nazi. Sīki sagriež sīpolu un ķiploku un apcep nelielā eļļas daudzumā, līdz tie kļūst caurspīdīgi un mīksti, bet ne brūni, tad pievieno samaltajai gaļai. Pēc tam pievieno pārējās pildījuma sastāvdaļas – uz smalkas rīves sarīvētu burkānu, garšvielas, skābo krējumu, zaļumus, Vusteras mērci.
Sagatavoto masu pilda kannelloni caurulītēs (es to darīju vienkārši ar rokām, nevis karoti, jo man šķiet vieglāk un sanāk ātrāk). Tās pilda tā, lai brīvi abi paliek caurulīšu gali, kurus «aizmūrē» ar kubiciņos sagrieztu sieru.
Ņem keramikas vai stikla cepamtrauku – vēlams taisnstūra vai četrkantīgu. Formā lej apmēram pusi mērces, pa virsu liek pildītos kannelloni. Traukā tos ievieto tā, lai paliek neliela atstarpe, jo gatavojoties tie piebriedīs. Pārlej ar atlikušo mērces daudzumu.
Liek cepties iepriekš sakarsētā krāsnī 180–190 grādu temperatūrā 30 minūtes. Tad ņem ārā, pārkaisa ar sarīvētu parmezāna sieru un liek cepties vēl 10 minūtes. Pirms ēšanas ļauj ēdienam atdzist kādas minūtes 10–15 un tikai tad sadala porcijās, un pasniedz.