Kāpostu tīteņi Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Nepieciešams:

  • 1 vidēja lieluma kāpostgalva,
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas,
  • puravu zaļās lapas – tīteņu pārsiešanai,
  • krējums pasniegšanai – pēc vēlēšanās.

Pildījumam:

  • 500 g maltas gaļas,
  • pusglāze vai nedaudz mazāk rīsu,
  • 1–2 vidēji burkāni,
  • 1 liels sīpols,
  • taukvielas cepšanai,
  • šķipsniņa «hmeli suneli» vai kādu citu garšvielu,
  • sāls, pipari – pēc garšas.

Ieteikumi tīteņu gatavošanai

  • Virsējās lapas tīteņiem parasti neizmanto, jo tās ir pārāk raupjas.
  • Ja kāpostu lapas viegli atdalās no galviņas, tās apvāra vienas pašas, nevis nopūlas ar visas kāpostu galvas vārīšanu lielā ūdenī. Atdalītajām lapām ar āmuru var viegli izdauzīt vidējo dzīslu, lai tā nav tik cieta un labāk padodas tīšanai.
  • Pareizi novārītas kāpostu lapas ir puscaurspīdīgas un vienlaikus veselas un elastīgas.
  • Tīteņiem var izmantot dažāda veida gaļu, taču labāk ir sajaukt kopā divas, piemēram liellopu gaļu un cūkgaļu vai vistas un tītara gaļu.
  • Gaļu var aizstāt ar sēnēm vai arī pievienot kā papildu piedevu.
  • Rīsu vietā var izmantot arī griķus vai citus putraimus.
  • Tīteņu pildījumā labi iederas burkāni, tie piedod īpašu salduma noti. Savukārt sīpoli, ķiploki un zaļumi tos darīs sulīgākus.
  • Pildījums ir kārtīgi jāsamīca – tā, kā rīkojas, cepot kotletes, tad tas būs maigāks.
  • Tīteņus gatavo traukā ar biezu dibenu – uz pavarda vai cepeškrāsnī 160–180 °C temperatūrā 40–50 minūtes.
  • Tīteņus var vārīt vienkārši ūdenī vai buljonā, taču tie sanāk garšīgāki, ja tiek pārlieti ar mērci, kurai vai izmantot tomātu vai granātābolu sulu, kefīru ar zaļumiem, saldo krējumu, kas samaisīts ar biezu jogurtu u.c.

Gatavošana:

1

Ir svarīgi izraudzīties tīteņiem piemērotu kāpostgalvu – vēlams, lai tā ir pietiekami blīva, taču nepārāk cieta, jo tad būs grūti atdalīt lapas no galviņas. Ja galviņa maza, tad lapas ietīšanai var sanāk pārāk mazas, bet arī pārāk lielas ir grūti izmantot. Kāpostgalvas kacenā iedur iesmu vai lielu dakšu un liek lielā katlā ar verdošu ūdeni. Vāra 3–5 minūtes, līdz virsējās lapas top mīkstas, bet vēl nav pārāk savārītas. Tad kāpostgalvu izceļ, noņem apvārītās lapas, liek atpakaļ katlā un turpina vārīt, ik pa brīdim izceļot un noņemot pildīšanai gatavās lapas. Pa vidu vārīšanai jau novārītajām lapām nolīdzinot apgriež resnākās vidus dzīslas.

2

Purava zaļās lapas sagriež strēmelēs un blanšē karstā ūdenī, lai tās kļūtu padevīgas.

3

Pildījumam rīsus novāra pusgatavus – ja tie būs pārāk mīksti, tad gatavojot pildījumu, saspiedīsies putrā, bet pārāk cietie uzsūks valgumu no gaļas un tā sanāks, cieta, sīksta. Pēc vārīšanas rīsus notecina un pievieno maltajai gaļai. Burkānus nomizo, sarīvē uz dārzeņu rīves un uz pannas nelielā daudzumā sakarsētu taukvielu izsutina mīkstus, pēc tam pievieno maltajai gaļai un rīsiem. Sīpolus nomizo, sasmalcina kubiņos, taukvielās apcep caurspīdīgus un pievieno pārējām pildījuma daļām. Piemet sāli, piparus, garšvielas un samaisa.

4

Ņem pa vienai kāpostu lapai, liek vienā malā pildījumu, tad lapu saritina, veidojot ruleti, un galus ieloka uz iekšu. Sagatavotos tīteņus apsien ar purava strēmelēm un kārto katlā vai dziļā pannā cieši līdzās citu citam. Tomātu pastu iemaisa 1–1,5 glāzēs ūdens (var ņemt arī buljonu, pēc vēlēšanās var piejaukt klāt nedaudz skāba krējuma) un pārlej pāri tīteņiem. Liek uz pavarda, uzvāra un tad uz mazas uguns zem vāka sutina 45–60 minūtes, līdz kāpostu lapas ir pilnībā mīkstas un pildījums gatavs.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Gaļas ēdieni, Svētki, Ziemassvētki

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...