Ikvienā valstī, aizejot uz tipisku tā reģiona krodziņu, var atrast vairākus ēdienus, kuri parādās gandrīz jebkurā ēdienkartē, un Austrālija nav izņēmums. Tā nu ņemot par piemēru uzkodas, tu bieži ēdienkartē vari redzēt ķiploku sviestā apceptas svaigas garneles vai eļļā fritētu kalmāru ar svaigu citronu. Taču viena no manām mīļākajām uzkodām ir ķiploku maize, ko es visbiežāk pasūtu, ja esmu aizgājusi uz sev jaunu restorānu vai krodziņu. Pēc manas pieredzes tas ir ēdiens, kas noteiks toni pārējai maltītei. Proti, ja šefpavārs nav spējis pagatavot labu ķiploku maizi, tad nevajadzētu neko daudz gaidīt no pārējiem ēdieniem. Es vienreiz biju aizbraukusi uz vācu alus darītavu štata dienvidos, un tur ķiploku maize garšoja vien pēc sālīta sviesta, bet kartupeļu biezputra pie pamatēdiena − pēc vienas lielas ķiploka daiviņas!
Tā nu laika gaitā esmu noskaidrojusi, ka man vislabāk garšo ķiploku maizes, ja tās ir ceptas vienā lielā kukulī, nevis kā atsevišķas šķēlītes. Man arī patīk, ja kukuļa viducis ir mīksts un sulīgs (bet ne pārāk!) un garoziņa − kraukšķīga.
Nepieciešams:
Samaisa kopā ķiplokus, pētersīļu zaļumus, sviestu un garšvielas. Gareniski iegriež bageti līdz apakšējai garozai, to nepārgriežot to līdz galam. Tad iesmērē mazliet sviesta katrā iegriezumā un uz bagetes augšējās garoziņas. Pārliek maizi uz folijas loksnes un ietin to tajā.
Ievieto līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī, cep uz 15 minūtes, tad atver folijas paciņu un liek atpakaļ cepeškrāsnī grila režīmā uz 5 minūtēm.
Bageti sagriež daiviņās un pasniedz, kamēr tā vēl karsta.