Ķirbju ikrus lieto tāpat kā pārējos dārzeņu ikrus. Šādi pagatavoti tie patiks arī vīriešiem, kuriem citādi minētā dārza velte reizēm šķiet par saldenu. Ķirbju ikrus var gatavot uz dienišķā pavarda parastā katlā, taču daudz ērtāk ir izmantot multikatlu, jo tajā nekas nepiedeg un nav jāvelta uzmanība apmaisīšanai.
Nepieciešams:
Ķirbja gabalu atsēklo, nomizo, sagriež mazākos gabaliņos, samaļ gaļasmašīnā ar visrupjāko sietu. Dziļā pannā ielej eļļu, sakarsē un liek iekšā samalto ķirbi sutināties. Pa brīžam apmaisa, lai nepiedeg.
Sīpolus nomizo, ļoti smalki sagriež, citā pannā apcep zeltainus un tad iemaisa ķirbju masā.
Pētersīļu zaļumiem noplūc lapiņas, tās smalki sasmalcina, bet palikušos kātus apsien ar kulinārijas diegu un ievieto pie ķirbju masas.
Visu, pa laikam apmaisot, turpina sautēt apmēram stundu, tad pievieno caur ķiploku spiedi izspiestus ķiplokus, melnos un sarkanos piparus, kariju, muskatriekstu, sāli, cukuru un sutina vēl pusstundu.