Mans veselīgais pavasaris, 2 salātu receptes. Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Lociņi, pirmie redīsi, kļavu un liepu lapiņas, ceļmallapiņas un pieneņu lapas, dilles, pirmie pavasara gurķi, salāti mūsu galdā neapšaubāmi liecina par pavasari. Pirmos pavasara zaļumus un dārzeņus vislabāk pagatavot salātos, pilnvērtīgi saglabājot uzturvērtības. Uzturzinātnieki uzskata, ka cilvēkam katru dienu ir jāapēd vismaz 300 g svaigu dārzeņu.

 

Ieteikumi salātu gatavošanā

  • Jāgatavo tikai vienai reizei.
  • Pirms gatavošanas dārzeņi un salāti rūpīgi jānomazgā un jānosusina, jo palcis ūdens atšķaida garšu.
  • Jāsasmalcina neilgi pirms pasniegšanas galdā.
  • Salātu sastāvdaļas pārlej ar mērci, vispirms krējumā vai eļļā ieber garšvielas, sajauc, pēc tam pievieno sakapātus sīpolus, ķiplokus, lokus, riekstus un citas izvēlētās piedevas.
  • Mīkstos lapu salātus saplūkā ar rokām.
  • Lai salāti nezaudētu izskatu, tos nemaisa, bet viegli izcilā ar koka vai plastmasas karoti.
  • Daudziem cilvēkiem nepatīk ķiploku specifiskā smarža, tad rīkojās tā: ar ķiploku ierīvē rupjmaizes gabaliņu, kuru uz brīdi ieliek salātos, tie aromatizēsies, bet nepievilksies ar ķiploku garšu.
  • Lai no galviņu salātiem un ziedkāpostiem izdabūtu ārā mazos kukainīšus, tos uz mazu brītiņu ieliek vieglā etiķūdenī.

 

Kļavu un liepu salāti

Ņem vienādās daļās kļavu un liepu lapas, ļoti sīki sagriež. Pēc garšas pievieno lokus un dilles. Parasti samaisa ar kefīru, kurā iejaukts nedaudz krējuma.

Ar šiem salātiem mūsu ģimenē bija šāds gadījums: salasīju tikai no jaunām liepu atvasēm daudz lapiņu. Kartupeļu stādīšanas laikā pusdienās pasniedzu lielu māla bļodu ar šiem salātiem. Kartupeļu stādītāji teica: «Ko tu tā tērējies salāti vēl dārgi!» Tikai salātos bija nejauši palikuši daži liepu pumpuriņi, tad mans brālis iesaucās: «Mūs taču baro ar liepu lapām, nevis salātiem!» Visi smējās, bet daži pat nenoticēja.

 

Savvaļas zaļumu salāti

Nepieciešams:

  • 4 ēdamkarotēm eļļas,
  • 1 daļa ceļmallapu, virzas, balandu.
  • 4 daļas nātru lapu,
  • 2 daļas pieneņu lapu, gārsas, kļavu lapu, liepu lapu
  • Mērcei:
  • 1 ēdamkaroti citronu sulas.

Gatavošana:

  1. Nātres sīki sakapā, pārlej ar skābu kefīru, rūgušpienu vai citrona sulu un ļauj 30 minūtes piesātināties – citādi tās ēdot dzels.
  2. Pieneņu lapas noplaucē un tad kopā ar gārsu, kļavu lapām, liepu lapām, ceļmallapām, virzu un balandām visu sīki sakapā un pievieno nātrēm.
  3. Sagatavo mērci, sakuļot citrona sulu ar eļļu. (Citronu sulas vietā var ņemt krējumu. Veidojas emulsija – eļļas mērce, kuru var izlietot pie dažādiem ēdieniem.)
  4. Mērci viegli iecilā salātos.

 

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Salāti, Dārzeņu salāti

Siļķu salāti

Nepieciešams (4 porcijām): 200 g gabaliņos sagrieztu marinētu...