Marinēta vista Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Armands Avens, www.fotoreceptes.lv
Vērtējums:

Ir ēdiena receptes, un ir Recepte... Šoreiz publiskoju dzimtas recepti, kas nākusi no mātes, omes un visiem nodota paaudžu paaudzēs. Tādēļ nekādu izmaiņu, nekādu eksperimentu – tikai tīra klasika!

Vēsturiskai atkāpei – kā senāk laukos dzīvoja un gatavoja vistas? Īstās Latvijas laikā sētā skraidīja vistas, kuras dēja olas vai audzēja cāļus, lai to visu pārdotu tirgū. Pašiem pāri palika tikai sīksti, kauslīgi gailēni. Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas laikā paši atceramies dziesmiņu «Gastronomā vista kārna guļ kā nosprāgusi vārna...» Vistas bija sīkstas un liesas. Šīsdienas Latvijā pērc vistu, kādu vien gribi – šiem mēnesi audzētajiem ķīmijas zombijiem garšas tāpat nekādas un visi smird pēc zivju kombikorma.

Katram laikam sava sāpe, bet jautājums viens – kā padarīt vistiņu garšīgu? Tad nu, lūk, manā ģimenē ir vēsturiski «iestrādāta» marināde šādai vistai – maksimāli vienkārša un viegli pagatavojama bez nekādām eksotiskām piedevām. Protams, mūsdienās varētu piemeklēt simtkārt atbilstošākas garšvielas, bet šī recepte ir, bija un būs nemainīga, bez nekādām atkāpēm. Ķeramies klāt!

Nepieciešams:

  • vesela vista – pamatam,
  • sīpoli – marinādei,
  • cukurs – marinādes saldumam un karamelei,
  • sāls – garšai,
  • etiķa esence – asumam,
  • veseli melnie pipari – stiprumam,
  • smaržīgie pipari – garšai,
  • lauru lapas – marinādes bāzei.

Gatavošana:

1

Uzliekam katliņā vārīties kādu litru ūdens ar lauru lapām, un tad ķeramies klāt vistai. Kādēļ veselai vistai? Jo no veselas vistas sanāk visdažādākie gabaliņi un tos ir interesantāk ēst nekā notiesāt plikus šķiņķīšus vai stilbus. Vistu rūpīgi noskalojam un, ja ir, tad izplūkājam palikušās spalvas. Tikmēr ūdens ar lauru lapām ir uzvārījies – nogriežam uguni un atstājam katliņu atdzist.

2

Ķeramies klāt lielajam darbam – visu vistu sagriežam nelielos gabaliņos. Kājeles, stilbiņi divās daļās, spārniņi, katru krūtiņu sadalām kādās trijās daļās – tā, lai visi gabali daudzmaz vienādi. Liekam vistu marinādes bļodā.

3

Sākam gatavot piparus – vispirms ņemam un kārtīgi sasmalcinām melnos piparus, tad pieberam klāt smaržīgos piparus un viegli, viegli sadauzām. Beram piparus vistas gabaliem virsū.

4

Sīpolus nolobām, sagriežam puslokos un liekam klāt vistai. Visu maisām, maisām, maisām un maisām.

5

Kamēr ņēmāmies ar vistu, tikmēr ūdens ar novārītajām lauru lapām ir atdzisis. Beram tam klāt trīs karotes cukura – tās dos gan saldumu, gan vēlāk karameli – un karoti sāls, pielejam kādu šļuku īstas etiķa esences. Skābuma vajag tik daudz, lai veidotos stabils klasisks salikums no salda+sāļa+asa, parasti tas sanāk ir 3 ēdamkarotes cukurs, 1 ēdamkarote sāls un 1 tējkarote etiķa. Lejam marinādi virsū vistiņai tā, lai visi gabali ir pilnībā nosegti, uzspiežam pa virsu vēl šķīvi slogam un liekam ledusskapī uz nakti.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Gaļas ēdieni, Marinējam gaļu

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...