Tiem, kas dzīvo laukos, vai citiem, kas kārtīgi pastrādājuši rudenī un sagādājuši krājumus ziemai, šī ir recepte izmaksās pavisam nedaudz. Jo salātu pamata sastāvdaļas ir pieejamas, gribētos teikt, visiem. Tie ir kartupeļi, marinēti gurķi un sīpols. Kā «odziņa» ēdienā ir saulē kaltēti tomāti. Ļoti vienkārši, sātīgi un gardi salāti, kas var aizstāt pamatēdienu pusdienās vai vakariņās.
Nepieciešams
Salātiem:
Marinādei:
Mērcei:
Nomizo un sagriež ripiņās sīpolu. Sagatavo marinādi – katliņā uzvāra ūdeni, kuram pievieno etiķi, cukuru, sāli. Kad marināde sāk vārīties, tajā ieber sīpolus un nedaudz – kādu minūti – pavāra. Tad to atstāj katliņā, lai atdziest.
Kartupeļus kārtīgi nomazgā, tad ar visu mizu sagriež nelielos gabalos, novieto vienā kārtā uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, pārkaisa ar sāli, pipariem, pārslaka ar eļļu un liek cepeškrāsnī, kura sakarsēta līdz 220°C temperatūrai. Cep 20 minūtes vai kamēr kļūst zeltaini brūni.
Kamēr kartupeļi cepas, sagriež nelielos gabalos marinētos gurķus un tomātus –salīdzinoši mazākos gabaliņos nekā gurķi un kartupeļi.
Sagatavo mērci – sajauc eļļu ar etiķi, sinepēm, citrona sulu un garšvielām.
Kad kartupeļi gatavi, tos liek bļodā, pievieno sagrieztos gurķus un marinētos sīpolus, kas sagriezti nedaudz mazākos gabalos. Pievieno salātu mērci un visu samaisa. Pasniedz nekavējoties, kamēr silti.