Taljatelles nūdeles ar citronu un austerēm   Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Aigars Jansons, «Zaķīša» receptes
Vērtējums:

Citronu liek klāt ļoti daudziem ēdieniem, un tas ir ticis arī līdz makaroniem un to paveidam nūdelēm. Reiz kādā Itālijas kafejnīcā manīju nosaukumu «Pasta al limone», taču toreiz ēdiens mani neieinteresēja. Taču izrādās, ka citrona skābums lieliski iet kopā ar nūdeļu maigo konsistenci. Šoreiz būs pavisam neierasta pastas recepte. Citrons man asociējas ar austerēm. Pie makaroniem liek klāt desu, gaļu, sēnes, dažādus jūras produktus utt. Kāpēc gan nepamēģināt tos pagatavot ar citronu un austerēm? Starp citu, daudzi uzskata, ka tās var ēst tikai jēlas kopā ar citronu. Pamēģiniet šo recepti un dažādojiet savu gardēža ēdienkarti!

 

Nepieciešams:

  • 200 g taljatelli nūdeļu («Tagliatelli»),
  • 4 austeres,
  • 2 citroni,
  • čili pipars,
  • muskatrieksts,
  • 50 ml saldā krējuma,
  • pētersīļu lapas,
  • parmezāna siers.

Lukrēcijai veltītās nūdeles

Taljatelles (itāliešu tagliatelle, no darbības vārda tagliare – griezt) ir nūdeles no Ziemeļitālijas, no Boloņas. Tās ir plānas un plakanas kviešu mīklas strēmelītes 5–8 mm platumā. 1972. gadā Itāliešu virtuves akadēmija un Trotellino ordenis Boloņas Tirdzniecības un rūpniecības palātā oficiāli reģistrēja taljateļļu izgatavošanas recepti un platumu 8 mm, kas veido 0,01227 daļu no 98 metrus augstā Azinelli torņa, kas ir viens no pilsētas arhitektūras lepnumiem.

Leģenda vēsta, ka šī veida nūdeles izgudrotas Renesanses laikā par godu Lukrēcijas Bordžijas gaišajām matu cirtām – šo ēdienu sudraba traukos viņas kāzās ar Alfonso I d’Esti 1502. gadā pasniedza kāds meistarīgs pavārs. Ar laiku taljatelles kļuva populāras arī vienkāršo itāliešu vidū.

Gatavošana:

1

No diviem citroniem norīvējam ciedru un izspiežam no tiem sulu.

2

Uz pannas olīveļļā apcepam trīs sasmalcinātas ķiploku daiviņas, nedaudz sarīvēta muskatrieksta, pusi no citronu ciedras un nedaudz smalki sagriezta čilli pipara.

3

Nūdeles «Tagliatelli» liekam vārīties sāls ūdenī līdz «al dente» gatavībai (tas ir, mīkstus, bet ne ārā jūkošus.

4

Atveram austeres, sulu caur sietiņu nolejam atsevišķā traukā un citā traukā liekam pašu gliemeni. Austerēm uzlejam atlikušo citronu sulu, lai tās iemarinējas.

5

Pannā pievienojam sulu no austerēm, pusi no citronu sulas un vārām visu, līdz daudzums samazinās uz pusi.

6

Tad pievienojam 50 ml saldā krējuma, pavāram 2 minūtes un pievienojam pāris ēdamkarotes parmezāna siera.

7

Pievienojam nūdeles, smalki sakapātas pētersīļu lapas, apmaisām un kārtojam uz šķīvja, virsū liekam iemarinētās austeres, uzberam sarīvētu parmezāna sieru un sarīvētu citronu miziņu, dekorējam ar austeru čaulu.  

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Makaroni

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...