Zivju un kartupeļu sacepums Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Nepieciešams: 

  • 1 liela baltās zivs fileja (menca, paltuss, zandarts u.c.),
  • 500 g kartupeļu,
  • 1 sīpols,
  • 1–2 ķiploka daivas,
  • nedaudz sviesta garšsakņu apcepšanai,
  • sāls,
  • cietais vai puscietais siers pārkaisīšanai.

Mērcei:

  • 2 glāzes vai nedaudz mazāk piena,
  • 200 ml saldā krējuma,
  • 50 g sviesta,
  • 2 ēdamkarotes miltu,
  • lauru lapa,
  • šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta,
  • šķipsna sāls, pipari.

Gatavošana:

1

Kartupeļus nomizo, sagriež un vāra sālsūdenī. Kad izvārījušies, tos nokāš un sastampā (blendēt nav ieteicams, jo tad tie veido klīsteri). Ja kartupeļus ir miltaini, pievieno nedaudz piena.

2

Kamēr vārās kartupeļi, pagatavo mērci. Katliņā vai dziļajā pannā izkausē sviestu, ar putojamo slotiņu, lai nebūtu kunkuļu, iekuļ tajā miltus, turpinot kult ar putojamo slotiņu, pielej saldo krējumu. Kad tas sāk kļūt biezāks, pa daļām lej klāt pienu – skatoties, lai sanāk apmēram biezo pankūku mīklas konsistencē. Īstais mērces biezums būs redzams tad, kad tā uzmetīs pirmo burbuli, jo tas liecina, ka milti ir uzbrieduši. Tad pievieno muskatriekstu, sāli un svaigi maltus melnos piparus, izmaisa, noņem no pavarda un noliek malā.

3

Sīpolu pārgriež uz pusēm un sagriež visai plānās šķēlītēs. Nelielā pannā uz lēnas uguns apcep sīpolus un lauru lapu, beigās pievieno smalki sakapātus ķiplokus.

4

Zivi sagriež gabaliņos – ne lielākos par sērkociņu kastīti – un kārto cepamajā traukā, kas iesmērēts ar eļļu. Virsū novieto ceptos sīpolus un pārlej ar sagatavoto mērci, pusglāzi atstājot neuzlietu. Tad pāri izlīdzina samīcītos kartupeļus, tiem virsū pārsmērē atlikušo mērci un pārkaisa ar rīvētu cieto sieru. Ievieto līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 20–30 minūtes.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Zivju ēdieni

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...