Fritēta zivs ar ceptiem kartupeļiem ir viens no pasaulē vispopulārākajiem ēdieniem – ātrā uzkoda, kuru var nopirkt gandrīz visās pasaules pilsētās. Par šī ēdiena dzimteni uzskata miglaino Albionu, kur zivis mīklā ir bijušas ļoti populāras jau karalienes Viktorijas laikos. Pamazām tas iekarojis visu pasauli.
Kraukšķīgu, zeltainā mīklā apceptu zivi bez asakām un ceptus kartupeļus tagad iecienījuši visu vecumu cilvēkiem. Tradicionāli izmanto mencas fileju, taču var lietot jebkuru baltās zivs fileju, kurai nav asaku. Izmantosim šim ēdienam mīklu ar alu!
Nepieciešams:
Mencas fileju sagriež īkšķa resnuma strēmelēs, pārkaisa ar sāli, pipariem un saspiestiem ķiplokiem. Pievieno nedaudz svaigu citrona sulu, apmaisa un marinē apmēram 15 minūtes.
Tikmēr pagatavo mīklu. Miltus sajauc kopā ar alu, 2 ēdamkarotēm majonēzes, 2 olām un svaigi sakapātām dillēm. Mīklai ir jābūt pabieza krējuma konsistencē.
Zivju filejas gabaliņus panē miltos, pēc tam apmērcē mīklā un cep lielā eļļas daudzumā līdz zeltainai krāsai (3–5 minūtes no katras puses). Eļļas temperatūra vēlama 180–190°.
Palielu jauno kartupeli sagriež apmēram 1 cm biezos gabaliņos, pēc tam uz 20 minūtēm ieliek traukā ar aukstu ūdeni. Tad kartupeļus izliek uz papīra dvieļa un nosusina. Apcep lielā eļļas daudzumā līdz zeltainai krāsai.
Gan zivi, gan kartupeļus pēc apcepšanas izliek uz papīra dvieļa, lai notek liekais eļļas daudzums. Pasniedz abus kopā.