15 veidi kā pīlādžus gatavot ziemai Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Pīlādžu ogas ir ļoti vērtīgas – satur organiskās skābes (ābolskābi, dzintarskābi, vīnskābi un dabisko konservantu – sorbīnskābi), vitamīnu C (90–200 mg – kā kura šķirne), vitamīnu E (2 mg), karotīnu (18 mg), mikroelementus (dzelzi, magniju, mangānu, varu, cinku), fruktozi (4,8 %), glikozi (3,8 %), ēteriskās eļļas un daudz citu cilvēka organismam nozīmīgu vielu. Tās ir vitamīniem bagātas, efektīgas žults un urīna dzinējas, teicams savelkošs līdzeklis, samazina holesterīna daudzumu asinīs, ieteicamas lietot augsta asinsspiediena, aterosklerozes, reimatisma un mazasinības gadījumā, pie spēku izsīkuma. Pīlādži ir labs dabiskais konservants, tāpēc to ogas var pievienot arī citām ogām, augļiem, saknēm un dārzeņiem, gatavojot ziemas krājumus.

Protams, vislabāk šīs ogas ievākt pēc salnām, kad tās dabiski zaudējušas rūgtumu. Tomēr ikdienā ir jārēķinās ar konkurentiem – putniem, kuri ātri vien nolasa visus pīlādžus. Ja ogas novāktas pirms salnām, tad rūgtumu var mazināt, tās pārlejot ar verdošu sālsūdeni (2–3 ēdamkarotes uz 1 litru ūdens), un ļaujot tajā atdzist. Starp citu, ja nodarboties ar ievārījumu vārīšanu un cita veida konservēšanu nav laika, svaigas pīlādžu ogas līdz 6 mēnešiem var uzglabāt pagrabā vai ledusskapī 2 līdz 3 grādu temperatūrā. Tiesa ogas nedaudz sažūs un kļūs tumšākas.



Pīlādžu ievārījums

Nepieciešams:

  • 1 kg pīlādžu ogu,
  • 1,5 kg cukura,
  • 2 glāzes ūdens.

Gatavošana:

  1. No ūdens un cukura izvāra sīrupu un atdzesē. Pīlādžu ogas pārlasa, noskalo, pārlej ar aukstu sīrupu un atstāj 12 stundas iestāvēties.
  2. Nākamajā dienā sīrupu nolej, uzvāra, atdzesē, atkal pārlej ogām un atstāj 12 stundas iestāvēties.
  3. Pēc tam katlu ar ogām un sīrupu liek uz pavarda, uzvāra un uz mazas uguns vāra līdz gatavībai. Salej burciņās, aizvāko, atdzesē, novieto glabāšanai.


Pīlādžu biezenis ar cukuru

Nepieciešams:

  • 1 kg pīlādžu ogu,
  • 2 kg cukura.

Karsēšanai:

  • uz 1 l ūdens
  • 3–4 ēdamkarotes sāls.

Gatavošana:

  1. Uzvāra karsējamo ūdeni ar sāli, tajā iemet nomazgātas pīlādžogas un karsē 5 minūtes, pēc tam ogas izņem, noskalo aukstā ūdenī un samaļ caur gaļas mašīnu.
  2. Iegūto biezeni samaisa ar cukuru un novieto vēsā vietā uz 4–6 stundām, pa šo laiku cukurs gandrīz izšķīst. Pēc tam liek uz pavarda, maisot uzvāra un karstu tūlīt pilda burciņās. Var uzglabāt ar parastiem plastmasas vāciņiem.


Pīlādžu biezenis bez cukura

Nepieciešams:

  • 1 kg pīlādžu ogu,
  • 2 l ūdens,
  • 40 g sāls.

Gatavošana:

  1. Sāli izšķīdina ūdenī un tur novāra pīlādžu ogas, līdz tās kļūst mīkstas. Novārītās ogas nokāš caurdurī un noskalo ar aukstu ūdeni.
  2. Pēc tam ogas izberž caur sietu vai sablendē ar blenderi, vai arī izmaļ gaļas mašīnā. Biezeni liek burciņās un pasterizē – puslitra burciņas 10–15 minūtes, litra – 15–20 minūtes.


Pīlādži cukura sīrupā

Nepieciešams:

  • 1 kg ogu.

Sīrupam:

  • 2 glāzes ūdens,
  • 200 g cukura.

Gatavošana:

  1. No cukura un ūdens uzvāra sīrupu.
  2. Katlā uzvāra 1 litru ūdens, kurā izkausē 3–4 ēdamkarotes sāls. Verdošā sālsūdenī iemet pīlādžu ogas, vāra 3–5 minūtes, tad nokāš, noskalo aukstā ūdenī un izmaļ caur gaļas mašīnu.
  3. Pīlādžu masu sajauc ar cukura sīrupu, uzvāra, nedaudz pavāra – lai nosmeltu putas, tad pilda burciņās.


Pīlādžu kompots

Nepieciešams:

  • pīlādžu ogas.

Sīrupam:

  • uz 1 l ūdens – 250–500 g cukura.

Gatavošana:

  1. No ūdens un cukura pagatavo sīrupu (cukura daudzumu izvēlas pēc vēlamā salduma).
  2. Ogas 3–4 minūtes blanšē verdošā ūdenī, pēc tam atdzesē aukstā ūdenī, notecina un liek burciņās, atstājot 1–1,5 pirksta platumu līdz augšai brīvu.
  3. Burciņā ievietotās ogas pārlej ar cukura sīrupu un pasterizē 85–90 °C temperatūrā – puslitra burciņas 10–15 minūtes, litra – 15–20 minūtes.


Pīlādžu želeja

Nepieciešams:

  • 1 kg pīlādžu,
  • 2 glāzes ūdens,
  • 100 g cukura.

Gatavošana:

  1. Pīlādžu ogas pārlasa, noskalo, blanšē vieglā sālsūdenī, lai atbrīvotos no rūgtuma, un pēc tam vēlreiz noskalo vēsā ūdenī.
  2. Sagatavotās ogas ievieto katlā, pielej ūdeni un savāra. Pēc tam ievieto marles maisiņā un izspiež sulu.
  3. Iegūto sulu lej katliņā, pievieno cukuru un vāra līdz vēlamajam biezumam.


Pīlādžu marmelāde

Nepieciešams:

  • 1 kg pīlādžu,
  • 500 g cukura,
  • 1 glāze ūdens,
  • šķipsniņa vaniļas cukura vai nedaudz pūdercukura.

Gatavošana:

  1. Pīlādžus pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj 10–15 minūtes pastāvēt, pēc tam notecina caurdurī, ievieto katlā, ar piestu saspaida, pielej ūdeni un uz mazas liesmas uzvāra.
  2. Karsto ogu masu izberž caur sietu, pieliek cukuru un vāra gatavu.
  3. Cepešplātī ar maliņām ieklāj cepamo papīru, ievieto pīlādžu masu un izlīdzina. Pārkaisa ar nelielu daudzumu cukura un ievieto sakarsētā cepeškrāsnī. Tur cepeškrāsnī līdz brīdim, kamēr virspusē izveidojas garoziņa.
  4. Gatavu marmelādi pārkaisa ar vaniļas cukuru vai pūdercukuru un sagriež gabaliņos. Uzglabā aizvākojamā traukā.


Pīlādžu konfektes

Nepieciešams:

  • 2 glāzes pīlādžu ogu,
  • 150 g cukura,
  • 1 olas baltums,
  • 1 ēdamkarote citronu sulas,
  • pūdercukurs – pēc nepieciešamības.

Gatavošana:

  1. Olas baltumu ar cukuru sakuļ viendabīgā masā, pievieno citronu sulu un rūpīgi izmaisa.
  2. Pīlādžu ogas pa vienai apmērcē olas baltuma un cukura masā, pēc tam apviļā pūdercukurā un novieto apžūt. Rezultātā sanāk dabisks, garšīgs kārums.


Pīlādžu biezsula bez cukura

Nepieciešams:

  • 2 kg pīlādžu ogu,
  • 2 l ūdens.

Gatavošana:

  1. Ogas izlasa, noskalo, aplej ar ūdeni un vāra, līdz tās kļūst mīkstas.
  2. Tad no ogām ar sulu spiedi izspiež sulu, to salej stikla burkās vai pudelēs un pasterizē 85–90 °C temperatūrā – puslitra traukus 10–15 minūtes, litra – 15–20 minūtes.


Marinēti pīlādži

Nepieciešams:

  • pīlādžu ogas,
  • nedaudz melno piparu un kanēļa.

Marinādei:

  • 1 l ūdens,
  • 600 g cukura,
  • 100 ml etiķa (9 %).

Gatavošana:

  1. Marinēšanai vēlamas ogas, kas dabūjušas salnas. Pirms tām vāktas ogas uz kādu laiku ievieto saldētavā. Apsalušās vai saldētās ogas uz 3–5 minūtēm iemet verdošā ūdenī, pēc tam atdzesē aukstā ūdenī un saliek pa burciņām, kurās pirms tam ievietotas garšvielas – 2–3 piparu graudiņi un šķipsna malta kanēļa.
  2. Uzvāra ūdeni ar cukuru, pievieno etiķi un tūlīt lej virsū pīlādžu ogām. Burciņas pasterizē 85–90 °C temperatūrā – puslitra traukus 10–15 minūtes, litra – 15–20 minūtes.


Saldēti pīlādži ar pūdercukuru

Nepieciešams:

  • pīlādžu ogas,
  • pūdercukurs.

Gatavošana:

  1. Ogas pārlasa, noskalo, notecina lieko ūdeni, apviļā pūdercukurā, noieto uz šķīvja vai paplātes un ievieto saldētavā.
  2. Sasalušas ogas pārliek trauciņos, aizvāko un uzglabā saldētavā. Pasniedz neatsaldētā veidā pie tējas vai karstvīna.


Kaltēti pīlādži

Nepieciešams:

  • pīlādžu ogas.

Gatavošana:

  1. Ogas noskalo, notecina ūdeni, liek sietā un kaltē vai nu cepeškrāsnī, vai speciālā ogu–augļu žāvētavā – sākotnēji +45 °C temperatūrā, bet nobeigumā – +60 °C. Šādos apstākļos ogas izžūst 2–3 stundās. Gatavību pārbauda saņemot plaukstā un saspiežot – no ogām nedrīkst izdalīties mitrums.
  2. Kaltētās ogas var samalt kafijas dzirnaviņās vai virtuves kombainā un uzglabāt cieši aizskrūvējamā traukā. Šādu pīlādžu pulveri var pievienot ķīseļiem un konditorejas izstrādājumiem, tas piešķir stiprāku, nedaudz skābenu garšu.


Pīlādžu kvass

Nepieciešams:

  • 1 kg pīlādžu ogu,
  • 1 glāzes cukura,
  • 4 l ūdens,
  • 10 g rauga.

Gatavošana:

  1. Ogas pārlasa, noskalo, blanšē, notecina, liek katlā, saspaida ar piestu, pārlej ar ūdeni, uzvāra un vāra 10 minūtes.
  2. Ūdeni nolej, tam pievieno no novārītajiem pīlādžiem izspiestu sulu, cukuru, visu izmaisa un ļauj atdzist.
  3. Atdzisušajam dzērienam pievieno raugu, visu izmaisa, salej pa pudelēm, aizkorķē un atstāj uz 3 dienām vēsā vietā. Pēc tam kvass ir gatavs lietošanai.


Pīlādžu ogas ābolu biezenī

Nepieciešams:

  • 0,5 kg pīlādžu ogu,
  • 2,5 kg ābolu biezeņa,
  • 2 kg cukura.

Gatavošana:

  1. Ābolus nomizo, atbrīvo no serdēm, sagriež gabaliņos, liek katlā, pielej nedaudz ūdens un, laiku pa laikam apmaisot, sutina gatavus, tad sablendē ar blenderi.
  2. Ābolu biezenim pievieno cukuru, izlasītas, nomazgātas pīlādžu ogas un uz mazas uguns vāra līdz gatavībai.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļas Konservēšana