Pīlādžu ogas ir ļoti vērtīgas – satur organiskās skābes (ābolskābi, dzintarskābi, vīnskābi un dabisko konservantu – sorbīnskābi), vitamīnu C (90–200 mg – kā kura šķirne), vitamīnu E (2 mg), karotīnu (18 mg), mikroelementus (dzelzi, magniju, mangānu, varu, cinku), fruktozi (4,8 %), glikozi (3,8 %), ēteriskās eļļas un daudz citu cilvēka organismam nozīmīgu vielu. Tās ir vitamīniem bagātas, efektīgas žults un urīna dzinējas, teicams savelkošs līdzeklis, samazina holesterīna daudzumu asinīs, ieteicamas lietot augsta asinsspiediena, aterosklerozes, reimatisma un mazasinības gadījumā, pie spēku izsīkuma. Pīlādži ir labs dabiskais konservants, tāpēc to ogas var pievienot arī citām ogām, augļiem, saknēm un dārzeņiem, gatavojot ziemas krājumus.
Protams, vislabāk šīs ogas ievākt pēc salnām, kad tās dabiski zaudējušas rūgtumu. Tomēr ikdienā ir jārēķinās ar konkurentiem – putniem, kuri ātri vien nolasa visus pīlādžus. Ja ogas novāktas pirms salnām, tad rūgtumu var mazināt, tās pārlejot ar verdošu sālsūdeni (2–3 ēdamkarotes uz 1 litru ūdens), un ļaujot tajā atdzist. Starp citu, ja nodarboties ar ievārījumu vārīšanu un cita veida konservēšanu nav laika, svaigas pīlādžu ogas līdz 6 mēnešiem var uzglabāt pagrabā vai ledusskapī 2 līdz 3 grādu temperatūrā. Tiesa ogas nedaudz sažūs un kļūs tumšākas.
Nepieciešams:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Karsēšanai:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Sīrupam:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Sīrupam:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Marinādei:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Gatavošana:
Nepieciešams:
Gatavošana: