Ķirbju sezonā vērtīgi pagatavot biezeni, ko var glabāt saldētavā un pēcāk izmantot pankūku, dažādu kūku, maizes, zupu un citu gardu ēdienu gatavošanai.
Nepieciešams:
Lai vai kādu ķirbi izmantotu, to nomazgā, pārgriež uz pusēm vai vairākos lielākos gabalos, un mīkstumu neizgrebjot un mizo nenoņemot, liek uz cepamās plāts. Lai ķirbis viscaur ātrāk izceptos, to sadursta mizu ar asu naža galu.
Cep 30–45 minūtes atkarībā no ķirbja veida, līdz mīkstums padodas grebšanai.
Izņem paplāti un ļauj ķirbim nedaudz atdzist. Kad tas iespējams, mīkstumu izgrebj un liek blenderī vai virtuves kombainā. Jābūt uzmanīgam un ķirbis pietiekami jāatdzesē, jo ar karsto mizu var apdedzināties.
Mīkstumu sasmalcina viendabīgā putras veida konsistencē un pilda saldēšanas maisos vai traukos. Ja zināms, ka ķirbja biezeni izmantos tikai saldām receptēm, blendējot var pievienot cukuru, kanēli vai iebiezināto pienu ar cukuru, lai saldāka garša un krēmīgāka konsistence.
Ķirbju biezeni atlaidinot, tas lieliski kalpos dažādu recepšu pagatavošanā.