Tkemali mērce ziemas krājumiem Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Tkemali ir fantastisks gruzīnu «kečups» no plūmēm, kas lieliski garšo kā piedeva gaļas un zivju ēdieniem. Gruzijā to gatavo no savvaļas tkemali plūmītēm, kuras ir viens no Kaukāza plūmīšu paveidiem, taču tikpat labi šī mērce sanāk arī pie mums augošajām parastajām aličām. Var izmantot gan dzeltenās, gan sarkanās – mainīsies vienīgi tkemali krāsa.

Nepieciešams:

  • 2 kg Kaukāza plūmīšu
  • 150 g kinzas zaļumu (to sauc arī par koriandru),
  • dažas piparmētru lapas,
  • dažas bazilika lapas,
  • neliels saišķītis diļļu zaļumu,
  • nedaudz pētersīļu zaļumu,
  • 8–10 ķiploku daivas,
  • 1 neliels čili pipars,
  • šķipsniņa maltu sarkano piparu,
  • 1 ēdamkarote maltu koriandra sēklu,
  • 1 ēdamkarote gruzīnu garšvielas «hmeli suneli»,
  • 1 ēdamkarote sāls,
  • 1–2 tējkarotes cukura (ja plūmītes ir pārāk skābas).

Gatavošana:

1

Aličas nomazgā, liek katlā, pielej glāzi ūdens, uzvāra, uzliek vāku un tad 40–50 minūtes uz mazas uguns vāra. Visu izberž caur caurduri vai sietu, lai atdalītu kauliņus.

2

Kamēr plūmītes vārās, zaļumus noskalo, notecina, ķiplokus nomizo, čili piparam izņem sēklas. Visu izmaļ caur gaļasmašīnu.

3

Izberzto plūmju masu lej atpakaļ katlā, uzvāra, pievieno zaļumus un kārtīgi izmaisa, tad piemet garšvielas, apmaisa, pagaršo, vai nevajag cukura un vēl sāls, uzvāra un uz nelielas uguns vāra 10–15 minūtes.

4

Gatavu pilda sterilizētās burciņās vai pudelēs, aizvāko vai aizkorķē, atdzesē un novieto uzglabāšanai tumšā, vēsā vietā. No receptē minētā daudzuma sanāk aptuveni 2 litri mērces, kuru var uzglabāt līdz pavasarim.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļas Konservēšana