Kāpēc gan risoto nepasniegt, iepildītu ķirbī? Lieliska ideja svētku galdam vai laiskai maltītei brīvdienās.
Nepieciešams:
Vispirms nogriež ķirbim augšpusi, izgrebj mīkstumu. Sēklas liek kaltēties vai izmet, mīkstumu izmanto – sagriež nelielos gabaliņos un apcep pannā vai katlā.
Izgrebto ķirbi no iekšpuses iesmērē ar eļļu un cep cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā 15–20 minūtes.
Sīpolu smalki sakapā, atsevišķā pannā sakarsē eļļu un apcep sīpolus caurspīdīgus. Tad pievieno rīsus un, nepārtraukti maisot, cep uz lēnas uguns, līdz jūtama rīsu smarža. Pielej baltvīnu un maisot gatavo, līdz viss vīns uzsūcies. Pēc tam pievieno kausiņu buljonu un atkal maisot gatavo, līdz šķidrums uzsūcies. Šādi turpina, līdz rīsi gandrīz gatavi, bet vidū vēl jūtams viegls kraukšķis.
Risoto pievieno apcepto ķirbi un vēl nedaudz pasautē. Ja nepieciešams, pievieno sāli.
Nogriež uguni, pievieno dažus gabaliņus auksta sviesta, sarīvētu cieto sieru un ļauj zem vāka tam izkust. Pēc mirkļa apmaisa un, ja vajag, pievieno vēl sieru.
Risoto iepilda ķirbī un pasniedz.