Cepti panēti ziedkāposti Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Visbiežāk ziedkāpostus novāra un apcep tāpat uz pannas. Taču tos var sagatavot arī nedaudz savādāk – panēt olā un rīvmaizē, pēc tam apcep cepeškrāsnī. Noder gan kā veģetāra uzkoda, gan arī kā piedeva pie gaļas ēdiena.

Nepieciešams:

  • 1 ziedkāposts,
  • 1–2 glāzes rīvmaizes,
  • garšvielas – pēc izvēles,
  • 1–2 olas,
  • nedaudz sviesta cepšanai.

 

Panēšana

Panēšana palīdz saglabāt gaļas sulīgumu, savukārt dārzeņiem piešķir jaunu izskatu, aromātu un garšu. Parasti panē pirms cepšanas vai vārīšanas eļļā – tas ir, apviļā miltos vai rīvmaizē un iemērc sakultā olā, reizēm arī izmanto vai nu tikai sausās sastāvdaļas, vai šķidrās. Gaļu vispirms panē ar birstīgajiem produktiem (miltiem, rīvmaizi u.c.) – padara sausu – un tikai pēc liek sakultā olā, jo pretējā gadījumā tā lāga neturas pie gaļas izstrādājumiem un gatavojot mēdz sanākt «robainas» karbonādes, kotletes u.tml.

Olas var sakult vienas pašas, bet tām var arī pievienot nedaudz piena, kefīra vai krējuma – ne vairāk par divām deserta karotēm šķidruma uz vienu olu, bet krējumu – 1–2 tējkarotes.

No sausajiem produktiem panēšanai tradicionāli izmanto miltus, rīvmaizi, mannu, reizēm arī kukurūzas, griķu, rīsu miltus vai to maisījumus. Ir arī netradicionāli panēšanas veidi – sausnei lieto sasmalcinātus riekstus, kokosriekstu skaidiņas, sagrūstas ķirbju sēklas, magoņu vai sezama sēkliņas. Var arī sagatavot burkānu, ķirbju vai kabaču skaidiņas – attiecīgos dārzeņus sarīvē uz rupjas rīves, viegli apžāvē cepeškrāsnī un tad izmanto panēšanai.

 

Gatavošana:

1

No ziedkāposta galviņas atdala rozetes, tās novāra sālsūdenī pusmīkstas, tad ūdeni nolej un ļauj, lai no rozetēm notek liekais ūdens.

2

Sagatavo rīvmaizi. Vislabāk pašiem mājās cepeškrāsnī līdz zeltainam brūnumam un kraukšķīgumam apgrauzdēt dažas šķēles maizes. Var ņemt gan baltmaizi, gan rupjmaizi – no tā, kādu maizi izvēlas, ir atkarīga iegūtās rīvmaizes krāsa. Tad apgrauzdēto maizi sagrūž piestā. To var arī sasmalcināt virtuves kombainā (tādā gadījumā nereti sanāk pārāk smalki) vai samalt gaļasmašīnā (paņēmiens piemērots rupjmaizei, kura pēc grauzdēšanas mēdz būt cietāka par baltmaizi). Rīvmaizei pēc izvēles pievieno garšvielas – maltus piparus, paprikas pulveri, nedaudz kurkumas krāsai u.c.

3

Olas sakuļ un tajās apmērcē ziedkāpostus, lai labāk pieliptu rīvmaize. Tad rozetes apviļā rīvmaizē un kārto cepamajā traukā, kas iesmērēts ar sviestu. Ja ir kaut kas palicis pāri no sakultajām olām un ja patīk, ziedkāpostus var ar to pārliet.

4

Liek cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā un cep 10–15 minūtes.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Uzkodas, Dārzeņu uzkodas, Pamatēdieni, Veģetāri

Siļķu salāti

Nepieciešams (4 porcijām): 200 g gabaliņos sagrieztu marinētu...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...