Ar visdažādāko ievārījumu receptēm mūsdienās nevienu nepārsteigt – vāra no riekstiem, saknēm, eksotiskiem augļiem, rožu ziedlapiņām, pienenēm... Maijā var veikt interesantu kulināru eksperimentu ar ceriņu ziediem. To ievārījums ir salds, ar nedaudz rūgtenu piesitienu, ar tik tikko jūtamu ziedu aromātu un neparastu pēcgaršu. Zinātāji stāsta, ka tas ir veselīgs un uzmundrina garajā ziemā novārgušo organismu.
Ceriņus tautas medicīnā lieto pie saaukstēšanās kā sviedrēšanas līdzekli (kopā ar liepu ziediem), pie plaušu tuberkulozes, klepus, garā klepus, aizdusas, kā arī pie nieru slimībām, urīnakmeņiem, kuņģa čūlas un epilepsijas. Uz glāzi verdoša ūdens ņem vienu ēdamkaroti sausu ziedu, ļauj ievilkties, lieto pa vienai ēdamkarotei 3–4 reizes dienā. Savukārt ievārījumam vislabāk noder tumšas krāsas vai gaiši violeti, bet ne balti ziedi. Visdarbietilpīgākais process ir pietiekamu daudzumu ziedu notīrīt no ziedkātiņiem. Tie ir labi jānoskalo, jāļauj notecēt ūdenim.
Nepieciešams:
Katlā ieliek notīrītus ceriņu ziedus, pārlej ar ūdeni un karsē, līdz uzvārās. Maisot vāra 10–15 minūtes, tad ļauj atdzist. Tad izkāš caurdurī un novārījuma šķidrumu noliek sāņus, bet ziedu masai pieliek cukuru un sablenderē viendabīgā putriņā (senajās receptēs, protams, iesaka ziedus saberzt piestā).
Pielej klāt malā nolikto šķidrumu un vāra vēl 20–25 minūtes. Lai panāktu izsmalcinātāku garšu un mazinātu rūgtumu, dažas minūtes pirms vārīšanas beigām var pievienot nedaudz citrona sulas.